REVIDIRANE PROCJENE

Eurostat: rast BDP-a usporio na kraju 2019. u EU, eurozoni i Hrvatskoj

 CROPIX

Gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji i eurozoni posustale su na kraju 2019. godine uslijed slabljenja potrošnje kućanstava i izvoza, a usporile su i u hrvatskom gospodarstvu, pokazale su u utorak revidirane procjene Eurostata.

Na razini 27-članog EU bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom je prošlogodišnjem tromjesečju prema prethodna tri mjeseca porastao 0,2 posto, upola slabije nego u trećem kvartalu. Time je Eurostat povisio procjenu iz veljače koja je pokazivala rast od svega 0,1 posto.

Na godišnjoj razini gospodarski je rast u zadnja tri mjeseca 2019. usporio na 1,2 posto, s 1,6 posto u prethodnom tromjesečju. Time je Eurostat potvrdio važeću procjenu.

Gledano po glavnim sastavnicama BDP-a, na tromjesečnoj razini najveću podršku rastu pružila su bruto ulaganja u fiksni kapital, koja su u četvrtom kvartalu porasla 3,6 posto, nakon 3-postotnog pada u trećem kvartalu.

Rast potrošnje kućanstava usporio je pak na 0,3 posto, s 0,5 posto u prethodnom tromjesečju.

Usporio je i rast izvoza, na 0,2 posto, s 0,7 posto u razdoblju od srpnja do rujna. Uvoz je pak porastao 1,8 posto, nakon 0,9-postotnog pada u prethodnom tromjesečju.

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom je kvartalu 2019. porastao 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stopa rasta bila dvostruko viša, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. Na godišnjoj razini porastao je 2,7 posto, nakon 2,8-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna.

Posustala i eurozona

Gospodarstvo 19-člane eurozone poraslo je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca svega 0,1 posto, posustavši u odnosu na 0,3-postotni rast u prethodnom tromjesečju. Time je Eurostat potvrdio procjenu iz veljače.

Eurostat je pak blago povisio procjenu godišnje stope rasta, s 0,9 na jedan posto. U trećem kvartalu aktivnosti su na godišnjoj razini porasle 1,3 posto.

Na tromjesečnoj razini najveću podršku rastu pružile su bruto investicije u fiksni kapital, poskočivši za 4,2 posto, nakon 3,8-postotnog pada u prethodna tri mjeseca.

Osobna potrošnja znatnije je pak posustala, porastavši svega 0,1 posto, u usporedbi s 0,5-postotnim rastom u trećem kvartalu.

Usporio je i rast izvoza, na 0,4 posto, s 0,6 posto u trećem kvartalu. Uvoz je pak porastao 2,2 posto, nakon 1,3-postotnog pada u prethodnom tromjesečju.

Među četiri najveća gospodarstva eurozone, samo je Španjolska ostvarila nešto brži rast na tromjesečnoj razini, od 0,5 posto. Njemačko je gospodarstvo stagniralo, dok je francusko i talijansko palo za 0,1 odnosno 0,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:16