REVIDIRANE PROCJENE

Eurostat: Pojačan tempo zapošljavanja u EU i Hrvatskoj krajem 2019.

Ilustracija
 Goran Sebelic / Hanza Media

Tempo zapošljavanja u Europskoj uniji pojačan je u četvrtom kvartalu 2019. na tromjesečnoj i godišnjoj razini, a ista kretanja zabilježila je i Hrvatska, objavio je u utorak Eurostat u revidiranim procjenama.

Broj zaposlenih u 27-članom EU u četvrtom je kvartalu porastao za revidiranih 0,3 posto na tromjesečnoj razini, nakon 0,1-postotnog rasta u trećem kvartalu. Time je prvotna procjena za posljednje prošlogodišnje tromjesečje podignuta za 0,1 postotni bod.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih porastao je jedan posto, što je također za 0,1 postotni bod više no što je Eurostat procijenio u veljačji. U trećem kvartalu uvećan je 0,9 posto.

I u eurozoni je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca broj zaposlenih na tromjesečnoj razini porastao 0,3 posto, nakon 0,2-postotnog povećanja u trećem kvartalu. Na godišnjoj razini uvećan je za revidiranih 1,1 posto, kao i u prethodnom tromjesečju, čime je dosadašnja procjena podignuta također za 0,1 postotni bod.

U Hrvatskoj je na tromjesečnoj razini broj zaposlenih u četvrtom kvartalu 2019. uvećan za 0,7 posto, što signalizira blago pojačan tempo zapošljavanja u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan 0,5 posto. Na godišnjoj je razini rast znatnije ubrzao, na 1,9 posto, s 0,9-postotnog u razdoblju od srpnja do rujna.

Najveći skok na Malti

Među zemljama čijim su podacima u Eurostatu raspolagali, najviše je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasla zaposlenost na Malti, za 1,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Slijede Estonija i Irska, s rastom broja zaposlenih za 1,3 posto.

Manji broj zaposlenih nego u prethodnom tromjesečju bilježile su Poljska, za 0,4 posto, Češka, za 0,3 posto, i Italija, za 0,1 posto.

U Portugalu se njihov broj zadržao na razini trećeg kvartala.

Podaci za Luksemburg nisu bili dostupni.

Rekordna zaposlenost u EU i eurozoni

U cijeloj 2019. broj zaposlenih u EU27 porastao je za revidiranih jedan posto, nakon 1,4-postotnog rasta u 2018. U eurozoni je uvećan za 1,2 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u 2018.

Prema sezonski prilagođenim podacima, u Eurostatu procjenjuju da je u četvrtom kvartalu u EU27 zaposleno bilo ukupno 209,3 milijuna građana, od čega 160,7 milijuna u eurozoni. U obje zone to je najveći broj zaposlenih otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke.

Pritom je broj zaposlenih u EU uvećan za 15,1 milijun u odnosu na najnižu razinu u razdoblju nakon financijske krize, zabilježenu u prvom kvartalu 2013.

U eurozoni je veći za 12 milijuna u odnosu na najnižu postkriznu razinu, na koju se bio spustio u drugom kvartalu 2013. godine, bilježi Eurostat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 19:59