PRAVOMOĆNA PRESUDA

Europski sud potvrdio da je Hrvatska odgovorna za Madininu smrt; Božinović: Moja ostavka nije na stolu!

Panel Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava odbio zahtjev Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja

Madina Hussiny

 Ilustracija: Vesna Veselić

Centar za mirovne studije objavio je da je panel Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava odbio zahtjev Republike Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja obitelji malene Madine.

- Tako je presuda da je Hrvatska povrijedila Madinino pravo na život postala pravomoćna, kažu i CMS-a.

CMS podsjeća da su prošle godine Madina Hussiny i njezina obitelj od najvišeg suda za ljudska prava priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja koje je izvršila Republika Hrvatska i koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice 21. studenog 2017. godine.

- Vlada i premijer Andrej Plenković nakon ove snažne i konačne potvrde presude ne mogu više okretati glavu, već moraju hitno smijeniti odgovorne na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, ponovno zahtijevamo hitnu smjenu onih koji snose zapovjednu i političku odgovornost, odnosno glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena, kao i državne tajnice Terezije Gras uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga, poručuju iz CMS-a.

Kažu i kako će hrvatske institucije sada morati poduzeti konkretne korake da se ovako nešto više nikada ne ponovi.

- Tražimo od Vlade da donese konkretne mjere kojima će se zaustaviti nezakonita i nasilna protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske, omogućiti učinkovite istrage i sankcioniranje počinitelja te omogućiti puna neovisnost i učinkovitost mehanizma za nadzor rada policije u području migracija i da u donošenje tih mjera uključi odvjetnike i organizacije koje su dovele ovaj slučaj do Europskog suda za ljudska prava te neovisne institucije za ljudska prava, zahtijevaju iz CMS-a.

Odluku Velikog vijeća Europskog suda komentirao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kojeg su novinari pitali hoće li podnijeti ostavku.

- Ne, ja mogu kao ministar reći da je to tragedija. To se dogodilo na teritoriju druge države... Sud je zaključio to što je zaključio, a mi moramo iznaći rješenja. Moja ostavka nije na stolu, rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:50