MJERE ZA SMANJENJE DEFICITA

EUROPSKA KOMISIJA UPOZORAVA HRVATSKU VLADU 'Pazite da ne ugrozite telekome'

Konačni odgovor EK na mjere koje Hrvatska poduzima oko deficita znat će se tek 2. lipnja
 Tomislav Krišto/CROPIX

U Europskoj komisiji nemaju jasan odgovor i komentar na najave da će Hrvatska uvesti trošarine na telekom usluge, što je danas u Jutarnjem listu potvrdio ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Razlog “suzdržanosti” u Komisiji na jednoj je strani pritisak koji EU vrši na Hrvatsku da ispoštuje odluke Vijeća o smanjenju deficita, a s druge strane Komisija ne može kritizirati ovu mjeru jer je nedavno Europski sud pravde presudio protiv Komisije koja je tužila Francusku za nametanje dodatnih poreza u ovom području. Čak i unutar Komisije razne uprave imaju i različite prioritete.

Dok je onima koji se bave financijama i ekonomskim pitanjima prioritet smanjenje deficita, onima koji se bave digitalnom agendom u interesu je razvoj tržišta telekoma i zaštita prava potrošača.

Konačni i službeni odgovor Europske komisije na sve mjere koje Hrvatska poduzima u sklopu postupka prekomjernog deficita, uključujući i na odluku o uvođenju trošarina telekom kompanijama, znat će se tek 2. lipnja, kada će se objaviti i ocjena hrvatskih mjera i preporuke Komisije. Do tada će Komisija i dalje proučavati sve naše mjere te pričekati, tri tjedna, najnovije prognoze o gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj, što će poslužiti kao uporište za ocjenu i preporuke.

U Bruxellesu također kažu da Hrvatska mora zadržati ciljeve iz postupka prekomjernog deficita koje je usvojilo Vijeće te da Komisija ne može tek tako od njih odustati.

- Ako je Vijeće odlučilo da u prvoj godini deficit treba biti snižen 2,3 posto, Komisija ne može odmah Hrvatskoj reći da je i 1,9 posto u redu - kažu u EU.

Kako do najave o uvođenju trošarina na telekom dolazi upravo nakon što je Bruxelles poručio da ne pristaje na smanjenje cilja od 2,3 posto manjeg deficita u prvoj godini postupka, procjenjuje se da Komisija neće biti u stanju spriječiti ovu mjeru. Međutim, i iz Komisije proučuju da Vlada, bez obzira na bolju pravnu poziciju za uvođenje trošarina nakon presude Europskog suda pravde protiv Komisije, “mora pažljivo proučiti učinke neke mjere koja može utjecati na industriju koja je ključni čimbenik rasta kao što je telekom”.

Hrvatska je morala prije ulaska u EU odustati od dodatnih trošarina na telekom kako bi se uskladila s praksom Europske unije. Komisija se tada pozvala na svoju direktivu zbog koje je tužila i Francusku zbog uvođenja dodatnog poreza od 0,9 posto na usluge iz područja audiovizualnih komunikacija i nove usluge javne televizije, od čega godišnje u proračun ubire oko 400 milijuna eura.

Sud Europske unije prošle je godine presudio da ta “direktiva ne ograničava nadležnost država članica da nameću neadministrativne pristojbe na pružanje elektronskih usluga”. Upravo je tu presudu prije nešto više od mjesec dana ministar financija Slavko Linić ocijenio kao “dobru vijest”. Iz Komisije, koja je poražena strana na sudu po ovom pitanju, potvrdili su da hrvatska Vlada može ovu presudu smatrati konačnom odlukom prema kojoj se interpretira direktiva, te da je interpretacija koju je Komisija godinama provodila bila - kriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:41