OSTOJIĆEVE MUKE S EU

EU zahtijeva: Nemojte još birati novog šefa policije

Na natječaj se javilo 13 kandidata, uključujući Vladimira Fabera i aktualnog vršitelja dužnosti ravnatelja Dražena Viteza
 Dragan Matić / CROPIX / AFP

ZAGREB - Samo nekoliko dana prije okončanja natječaja za glavnog ravnatelja policije ministar Ranko Ostojić opet je dobio upozoravajuću poruku iz Europske komisije kojom se neizravno traži da se obustavi proces izbora!

Nezadovoljni odlukama

Špela Cimerman, ataše u delegaciji Europske komisije u Zagrebu zadužena za MUP i pitanja sigurnosti, MUP-u je uputila sugestiju da je pogrešno žuriti s javnim natječajem za glavnog ravnatelja policije sve dok Odbor za državne službenike ne riješi 533 žalbe koje su tome Odboru potkraj prošle godine podnijeli policijski službenici nezadovoljni odlukama bivšeg ministra Tomislava Karamarka o prevođenju u nove policijske činove.

Tako će, objasnila je u dopisu Špela Cimerman, oni službenici čije će žalbe eventualno biti usvojene ostati prikraćeni za mogućnost sudjelovanja u natječajima za rukovodeće policijske funkcije.

Šok u MUP-u

U vrhu MUP-a bili su prilično šokirani. Prvo, to je drugi udarac Ranku Ostojiću koji je morao povući zakon o policiji zbog izričitih zahtjeva iz Bruxellesa . Drugo, rješavanje žalbi nezadovoljnih policajaca pred Odborom za državne službenike može trajati mjesecima! Ako bi se poslušalo sugestiju iz Europske komisije policija bi još dugo morala funkcionirati bez ključnih ljudi na najvažnijim pozicijama.

Treće, neobično je to što su eksperti Europske komisije, odbacujući nesuđeni Ostojićev zakon o policiji, kritički istaknuli i to kako odugovlačenje s popunom upražnjenih rukovodećih policijskih mjesta nakon smjene vlasti u Hrvatskoj umanjuje učinkovitost policije. Dakle, prije nekoliko tjedana tražili su da se požuri s imenovanjima, a sada traže nešto potpuno suprotno: da se uspori ili možda čak i obustavi na neko vrijeme!

Na natječaj za glavnog ravnatelja policije prijavilo se, kako neslužbeno doznajemo, 13 kandidata.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:50