OKRUGLI STOLOVI GONG-A

EU dao čak 70.000 eura za rasprave o euroskepticizmu

U GONG-u ističu kako im je cilj informirati građane o dobrim i lošim aspektima ulaska u EU, a ne promovirati euroskeptizicam
 Goršić/CROPIX

ZAGREB - Udruga GONG u potrazi je za 80-ak euroskeptika koji bi na zatvorenim okruglim stolovima iznijeli svoje sumnje i argumente zašto Hrvatska ne bi trebala ući u Europsku Uniju. Dio je to projekta “EU IN Forum - povećanje razumijevanja procesa i članstva u EU”, za koji je GONG dobio gotovo 70.000 eura potpore upravo iz središta EU u Bruxellesu, i to preko programa IPA INFO 2009.

Četiri debate

Plan je da se “euroskeptični” kružoci održe u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku, a za mjesec dana, temeljem tih diskusija, i objavi izvještaj o euroskepticizmu u Hrvatskoj. Nakon toga, uoči referenduma, u planu su četiri debate, vjerojatno na televiziji i internetu, na kojima bi se četiri osobe s tih zatvorenih kružoka konfrontirale sa zagovornicima Unije. - Nije nam cilj promovirati euroskepticizam, nego pomoći građanima da na referendumu budu informirani i o onome ‘za’ i onome ‘protiv’, i o dobrim i o lošim aspektima ulaska u EU, da se te dvije opcije sretnu u javnoj debati.

Zatvoreno za javnost

Želimo da građani to čuju i da njihovo izjašnjavanje ne bude samo protokolarno, nego utemeljeno na informacijama obiju strana - objasnila je Jelena Berković, koordinatorica projekta “EU IN Forum”. Set okruglih stolova “protiv EU” bit će zatvoren za javnost, jer u GONG-u smatraju da ih “prvo treba dovesti u sigurnu zonu kako bi slobodno progovorili”.

U GONG-u nema zabrinutosti da bi ih Vlada mogla prozvati da šire defetizam.

- Vladi bi trebalo koristiti to što se provodi živa rasprava. Želimo poticati dvostranu komunikaciju, a građani neka na kraju odluče za što su. Želimo čisti proces odlučivanja. GONG je u svemu samo medijator - zaključila je J. Berković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:56