već izradili plan

Estonci u Dalmaciji pripremaju višemilijunsko ulaganje, žele graditi kompleks luksuznih vila

Područje za koje bi se trebao izraditi taj dokument uključuje građevinske parcele na istočnoj strani zatonskog zaleđa

Zaton Mali

 Tonći Plazibat/Cropix

Nakon što je prihvaćeno pismo namjere investitorske tvrtke "Hansa nekretnine" koja je u vlasništvu estosnke kompanije "J&K Invest", dubrovački vijećnici idući tjedan raspravljat će hoće li podržati odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja (UPU) naselja Zaton Mali, na predjelu Bunica, piše Slobodna Dalmacija.

Područje za koje bi se trebao izraditi taj dokument uključuje građevinske parcele na istočnoj strani zatonskog zaleđa, na dijelu od groblja do ljetnikovca Zamagna, uključujući i dio akvatorija mjesne uvale.

U odluci koje su na razmatranje dobili gradski vijećnici navodi se kako se izradi plana pristupa radi rješavanja osnovne prometne, pomorske i komunalne infrastrukture te omogućavanja izgradnje neuređenog i neizgrađenog područja naselja mješovite namjene, priključenja na gradsku infrastrukturu, te razrađivanja i utvrđivanja uvjeta za izgradnju građevina i drugih objekata.

image

Izvor Palata

Nikša Duper/Cropix

- Naselje Zaton možda i više od svih ostalih prigradskih naselja doživljava veliku transformaciju. Iako su polazišta gotovo idealna, resursi se polako iscrpljuju. Do sada nije bilo detaljnije planske zaštite, nego se čitava gradnja vodila smjernicama i odredbama PPU-a, kojim nije moguće detaljnije uočiti problematiku ovako fragilnog prostora.

Što se tiče morskog obuhvata, treba spriječiti njegova onečišćenja, dati koncept različitih namjena, locirati povoljna mjesta za komunalne vezove, sidrišta i lučice, dati prijedlog sanacije divljih vezova, obraditi povoljnije maritimne lokacije, definirati mjesta i razvoj kupališta i plaža kao i rekreacije vezane za more, dati mjere zaštite izvora pitke vode, sprudova, batala te zaštititi morska staništa i strogo zaštićene vrste.

Prema podacima Županijske lučke uprave Dubrovnik, lokalna javna luka nalazi se samo u Zatonu Velikom, što ne sprječava organizaciju ostalog dijela obale - navedeno je u prijedlogu UPU-a.

Najava izrade tog prostornog plana zabrinula je stanovnike Zatona Malog budući da se unutar tog područja nalazi izvor pitke vode Palata, a nejasno im je kako u sve to uklapa i morski dio njihova mjesta.

- Nitko u Zatonu nije protiv izgradnje i napretka, ali moramo znati što će se, kako i gdje graditi. Nažalost već odavno smo trebali imati izrađen UPU, a ne čekati da se on radi na prijedlog stranog investitora.

Nismo upoznati s detaljima, ali ćemo prije sjednice Gradskog vijeća proučiti prijedlog, posebice jer se na tom području nalazi izvor pitke vode. Moramo vidjeti što taj plan donosi samim građanima, odnosno kakav je javni interes za njega - poručuje Marijela Marković, članica stranke Srđ je Grad, oporbene opcije u Gradskom vijeću.

image

Marijela Marković

Božo Radić/Cropix

Predsjednik Mjesnog odbora Emilijo Puljizević, inače bivši gradski vijećnik iz redova vladajućeg HDZ-a, ističe kako je siguran da će se donošenjem tog UPU-a osigurati napredak za mjesto.

- Prije mislim 13 godina trebao se donijeti UPU no građani njime nisu bili zadovoljni jer je obuhvaćao cijeli Zaton. Na zboru građana odlučeno je da je to neprihvatljivo pa on nije išao u izradu.

Prije dvije godine na skupu građana odlučeno je te da izradu UPU-a za Zaton treba podijeliti na dio od groblja do Bunice te drugi dio do Mohova sada stavimo u proceduru, istina nakon pisma namjere vlasnika građevinskog zemljišta ide taj prvi dio, od groblja do Bunice – pojašnjava Puljizević, dodajući kako je tvrtka "Hansa nekretnine" kupila to zemljište kao građevinsko prije sedam, osam godina, i to na dijelu od groblja do Ulice Za Kaščelom.

- Oni su sada iskazali svoj poslovni interes, a Mjesnom odboru je važno da se za dvadesetak kućanstva u toj ulici riješi komunalna infrastruktura. Naime, planom će se definirati nova cesta, koja će za razliku od postojeće ne samo udovoljavati prometnim sigurnosnim standardima, već će se u nju ugraditi kanalizacijska i vodovodna ali i električna mreža kao i telefonska.

Te kuće trenutno nisu spojene na kanalizaciju, imaju problema sa naponom struje i tlakom vode - kaže predsjednik Mjesnog odbora.

image

Emilio Puljizević

Tonći Plazibat/Cropix

Na pitanje postoji li opasnost za izvor Palata kojim se opskrbljuje zapadni dio dubrovačkog područja, Puljizević naglašava kako nema nikakve ugroze jer se radi o zaštićenom području prema prostornim planovima višeg reda iznad kojeg nema građevinskog zemljišta.

- To što se u prijedlogu spominje i akvatorij, nikako ne znači da će se graditi nekakva marina ili pristanište. Naime, izrada UPU-a iskoristit će se da se u sklopu njega izradi plan korištenja akvatorija, da se odredi gdje su komunalni vezovi, gdje su sidrišta, a gdje plaže što je jako važno jer već sada, zbog nedostataka vezova u samom gradu, imamo problema jer taj dio nije uređen planom - dodaje mjesni čelnik i zaključuje kako će bez obzira što je izradu plana predložio privatni inozemni ulagač i iskazao spremnost da plati pola troškova, odnosno 250 tisuća kuna, odluku kakav će on biti na kraju donijeti gradski vijećnici.

Iako se još uvijek ne zna što bi estonski investitori gradili na padinama iznad Zatona Maloga, mještani pretpostavljaju da "cilja" na luksuznije vile opremljene među ostalim sadržajima i bazenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:29