DIJANA MAYER

Epidemiologinja optužuje građane: ‘Nisu nosili maske za Božić i Novu godinu, sad će nam to doći na naplatu‘

Komentirala je i motivaciju za cijepljenje, jer nam je procijepljenost i dalje niska

Dijana Mayer, epidemiologinja

 Vedran Peteh/Cropix

Prvi ponedjeljak u godini bilježimo 1103 nova slučaja zaraze koronavirusom od 4577 testiranih u posljednja 24 sata, što je dvostruko više nego prošli tjedan, prenosi Dnevnik.hr. Preminule su 44 osobe, 1795 pacijenata je na bolničkom liječenju, s 239 na respiratoru. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš javio je što na najnovije podatke o novozaraženima i hospitaliziranima kaže struka i možemo li očekivati strože mjere zbog, kako je naveo, opuštenih blagdana.

- Brojke nam rastu iz dana u dan, no dobro je što brojke hospitaliziranih stagniraju, izvijestio je Goleš koji je razgovarao s epidemiologinjom Dijanom Mayer.

Brojke rastu, moramo li biti zabrinuti, zanimalo je reportera.

- Brojke su nam nažalost sve veće, treba biti oprezan. Ovaj tjedan smo imali 24 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih, a prije tjedan dana to je bilo 19 posto. Taj postotak raste iz tjedna u tjedan. Možemo pripisati omikronu i jednom slabijem pridržavanju mjera, kazala je Mayer.

Što se tiče omikrona, u Hrvatskoj je potvrđeno osam slučajeva, a još stotinjak uzoraka, od kojih je 51 suspektan, je na sekvencioniranju i rezultati će se znati za nekoliko dana.

Epidemiologinja je komentirala i motivaciju za cijepljenje jer je procijepljenost u RH i dalje niska u usporedbi s ostalim europskim zemljama.

- Cijepimo već godinu dana, mislim da je najveća motivacija ostati zdrav, ne završiti u bolnici. Kad se cijepljeni zaraze, nemaju tešku kliničku sliku, ne završe u bolnici. Cjepivo štiti od teških oblika bolesti, kazala je epidemiologinja.

Mayer se osvrnula i na pritisak na bolnički sustav.

- KBC Split ima velik pritisak, nije u Splitu dobra situacija. U ostalim bolnicama u Hrvatskoj situacija nije alarmantna, bolnički sustav je još u redu, nema pritiska, ali kako bismo ga izbjegli treba se cijepiti i držati mjera. Blagdanska okupljanja i nepridržavanje mjera mogli bi nam doći na naplatu za 10-ak dana, kaže epidemiologinja.

- Možemo se tiješiti da su bili na otvorenom, ali nije bilo razmaka, maske se nisu nosile, kazala je.

Zbog sve lošije epidemiološke situacije moguće je i postrožavanje mjera. Mayer kaže kako se nada da će se izbjeći on-line nastava za učenike ili produljenje praznika, no sve opcije su na stolu.

- Stožer sve razmatra prema preporukama epidemiološke struke, kazala je.

Za kraj je komentirala i prosvjede protiv epidemioloških mjera.

- To nas sve žalosti, to je protivno struci. Znamo svi da je cijepljenje najveće dostignuće čovječanstva. Iskorijenjene su brojne bolesti, a neke svedene na minimum, rekla je te dodala kako se ona cijepila čim je cjepivo postalo dostupno, kao i mnogi njezini kolege.

- Nuspojave su uobičajene i pozivamo građane na cijepljenje i na zdrav razum, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:35