ISPRAVAK

Enna grupa: Eko reci park nije spalionica otpada, javnost je bila aktivno uključena u rasprave

‘Budući da članak sadrži više neistinitih informacija, molimo da u skladu sa Zakonom o medijima objavite ovaj Zahtjev‘

Kutina (arhivska fotografija)

 Darko Tomas/Cropix

Tvrtka Energia naturalis d.o.o. poslala je Jutarnjem.hr zahtjev za objavom ispravka informacija temeljem članka 22. i čl. 40-42. Zakona o medijima. Zahtjev objavljujemo u cijelosti.

‘Poštovani,

u srijedu 6. ožujka 2024. na portalu jutarnji.hr objavili ste članak pod naslovom „ Enna grupa nije odustala od izgradnje spalionice u Kutini”, koji je prenesen s Hine.

Budući da članak sadrži više neistinitih informacija, molimo da u skladu sa Zakonom o medijima, a radi istinitog informiranja javnosti objavite ovaj Zahtjev za objavom ispravka informacija.

U članku se, među ostalim, navodi:

„Unatoč drugačijim tvrdnjama političara, Enna grupa nije odustala od projekta Eko reci parka u Kutini, odnosno izgradnje spalionice otpada na ulazu u grad, upozoravaju mještani Radničkog naselja Krč i Građanska inicijativa „Ne spalionici otpada u Kutini“.

Eko reci park nije spalionica otpada.

Eko reci park (u nastavku: ERP) je postrojenje koje se sastoji od tri tehnološki povezane cjeline: sortirnice plastične ambalaže, pogona za reciklažu tj. proizvodnju plastičnih reciklata i kogeneracijskog postrojenja u kojem će se proizvoditi toplinska i električna energija potrebne za rad ERP-a.

Navedeno kogeneracijsko postrojenje objedinjuje najbolje raspoložive tehnologije, trenutno dostupne na tržištu, a slična postrojenja postoje i uspješno rade u nizu EU zemalja koje su predvodnice u visokim standardima zaštite okoliša, poput Švicarske, Finske, Austrije, Danske. ERP predstavlja ulaganje od 220 milijuna eura i zapošljavao bi 200 ljudi, mahom inženjera i tehnologa te visokokvalificiranog operativnog osoblja.

U članku se dalje navodi:

„Još od 2019. godine, kada je gradonačelnik Zlatko Babić najavio mogućnost gradnje spalionice, javnost je isključenja iz svih rasprava o projektu Eko reci park Kutina, kažu i poručuju da građani Krča neće dopustiti gradnju spalionice u njihovu naselju.“

"U procese donošenja takvih planova i studija mora biti uključena javnost“, poručuje građanska inicijativa "Ne spalionici otpada u Kutini“ i upozorava kako u slučaju projekta Eko reci park građani Kutine nisu bili informirani ni uključeni u donošenje odluka.“

Nije istina kako je javnost bila isključena iz svih rasprava o projektu.

Javnosti je bio omogućen uvid u sve važnije odluke povezane s projektom (sukladno propisima koji reguliraju to područje), počevši od izmjene prostornih planova pa do postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš, a što je sve dokumentirano i radi se o javno dostupnim dokumentima.

U konačnici, javnost je bila aktivno uključena tijekom postupka javne rasprave u okviru postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš (koja je trajala od 11. kolovoza do 11. rujna 2021.g.) te je na sve pristigle primjedbe/pitanja/komentare stručno odgovoreno, a temeljem dijela primjedbi sama studija je izmijenjena i dorađena.

U raspravi je svoje primjedbe dalo 13 subjekata, a sastavni dio rasprave postala je i peticija građana koji se protive projektu Eko reci park. Građani su također imali mogućnost iznositi svoje primjedbe na javno objavljene dokumente u postupku njihove izrade.‘, piše u zahtjevu za objavu ispravka tvrtke Energia naturalis d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:51