ZABRANA NA POMOLU

ENERGETSKE NAPITKE VIŠE NEĆE SMJETI KUPOVATI MLAĐI OD 18? 'Veza između djece i takvih napitaka je problematična na više razina'

 iStock

Nakon što je Litva zabranila prodaju energetskih pića osobama mlađim od 18 godina, i druge se europske zemlje uključuju u tu borbu, a na preveliku potrošnju energetskih pića kod najmlađih upozorili su Europsku komisiju i hrvatski europarlamentarci.

Tako je Biljana Borzan, članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, iznijela podatke Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima energetska pića konzumira 18 posto djece i čak 68 posto adolescenata.

Posljednjih se godina, naime, bilježi sve veća popularnost energetskih pića. Prošla godina bila je rekordna po prodaji za vodeću svjetsku marku energetskog pića, te je u svijetu prodano šest milijardi limenki. Borzan je s britanskim europarlamentarkama Glenis Willmott i Catherine Stihler pokrenula radnu skupinu Europskog parlamenta koja će se baviti ovim pitanjem, a kaže da je veliki problem nedostatak regulative na razini EU.

- Veza između djece i energetskih napitaka je problematična na više razina. Prvo je unos velike količine šećera, što negativno utječe na ionako značajan problem pretilosti u Europi. Drugo je konzumiranje kofeina, tvari čiji utjecaj na razvoj djeteta tek treba istražiti. Treće je formiranje ukusa kod djece, odnosno navikavanje na izuzetno slatko piće. Četvrto je miješanje žestokih pića i energetskih napitaka, popularno među tinejdžerima - kaže Borzan.

Europarlamentarke računaju na podršku europskog povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenisa Andriukaitisa, bivšeg ministra zdravstva Litve koja je zabranila prodaju takvih pića maloljetnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 10:24