LJETO U KOLOVOZU

EKSTREMNE VRUĆINE NEĆE TRAJATI VJEČNO Već u ponedjeljak lakše će se disati, evo kad stiže pravo zahladnjenje. Temperature će pasti i za 10°C

 
 CROPIX

Najjači toplinski val u dosadašnjem dijelu ljeta, a vrlo vjerojatno i jedan od najjačih u znanoj meteorološkoj povijesti naših krajeva srećom neće predugo trajati. U Dubrovniku je jutros u 8 sati izmjereno 32,5 °C, a na Maksimiru, primjerice, već u 10 sati bilo je 30 stupnjeva Celzijevih.

Kako je i najavljeno, početak kolovoza donijet će ekstremno, ponegdje i rekordno visoke temperature, a moguće je da će do kraja tjedna biti srušen i apsolutni temperaturni rekord u Hrvatskoj koji iznosi 42.8°C, koliko je izmjereno 4. kolovoza 1981. godine u Pločama.

I dok sedmodnevna prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda daje naslutiti da će se u ponedjeljak nešto lakše disati, a u Slavoniji najavljuje i kišu, tek po dugoročnim prognozama svjetski poznatih meteo servisa možemo saznati kako pravo osvježenje stiže sredinom idućeg tjedna.

Jedan od svjetski najcjenjenijih meteo servisa, norveški meteorološki institut, na svojoj službenoj stranici Yr.no prognozira kako će u Zagrebu temperature pasti ispod dnevnih 30°C tek u četvrtak. Naime, u srijedu će pasti dugoočekivana kiša, koja će obilno nastaviti padati u četvrtak pri čemu se očekuje i zahladnjenje i za deset stupnjeva. Dnevni maksimalac tako će biti svega 22°C.

Dugoročna prognoza za Zagreb

Accuweather pak najavljuje pad temperatura u zagrebu tek s četvrtka na petak, no ne spominju kišu. U Dalmaciji će u isto vrijeme temperatura biti nešto viša od 30°C.

Dugoročna prognoza za Split

Napominjemo, ovakve dugoročne prognoze uvijek se moraju uzeti s rezervom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:46