KASETE ZA UKOP URNI

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Na Mirogoju se na stazi između grobnica nalazi ilegalno groblje

Otkrili smo 50-ak ilegalnih kaseta, a broj je sigurno veći. Svako grobno mjesto stoji 10.000 eura

Halo... Halo, zovem radi vašega oglasa...”, “Recite, kojega...”, “Ovoga oko prodaje grobnoga mjesta za urne na Mirogoju...”, “Nema toga više... nema”, “Ali stavili ste oglas prije samo mjesec dana...”, “Nema toga. Zbogom”. Tako je izgledao razgovor između novinara Jutarnjeg lista i osobe koja je preko oglasa 29. prosinca prošle godine prodavala mjesto za urne na zagrebačkom Mirogoju.

“Trajno ustupam grobno mjesto na Mirogoju sa ukupno 4 mjesta, broj urni neograničen, koji se nalazi na odjelu RKT, polje 117, cijena 80.000 kuna”, glasio je oglas koji je njegov vlasnik po svemu sudeći jako hitno povukao. To možda i nije bilo slučajno. Grobno polje 117 na zagrebačkom Mirogoju prije nekoliko je godina doživjelo male preinake. Iza urednih redova običnih grobnica, paralelno poredanih već desetljećima, između živice koja to grobno polje zaklanja od staze stisnuo se nepravilan red od 29 kaseta za polaganje urni. Kasete se jedva vide s ulaza u polje jer ih zaklanjaju veći nadgrobni spomenici običnih grobova. Malo više prema jugu, uz samu stazu, izdvojena od ostalih nalazi se još jedan kaseta za urne, na susjednom polju br. 158 još 11 kaseta umetnuto je između “klasičnih” grobova.

Kasete na polju 117 ugrađene su tek prije par godina, no je li riječ o malom bezazlenom zahvatu kojim se korigira Mirogoj ili je pak u pitanju bespravna gradnja na spomeniku kulture i prodaja kaseta za urne? Prema cjeniku iz oglasnika, jedna takva kaseta košta oko 10.000 eura. Ekipa Jutarnjeg ih je na samo dva susjedna polja našla ukupno 41. Dakle, samo na njihovoj prodaji groblje je moglo zaraditi 410.000 eura.

Direktorica Gradskih groblja, Ljerka Ćosić, u intervjuu Jutarnjem listu prije tri mjeseca izjavila je da je Mirogoj zaštićeno kulturno dobro pa je za bilo kakve radove na njemu potrebna suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Za neke od tih kaseta, kako su nam nakon priličnog oklijevanja iz Zavoda rekli, suglasnost nije izdana. Dakle, riječ je o bespravnoj gradnji.

“Obavještavamo vas da je ovaj zavod donio rješenje kojim se ne izdaje prethodno odobrenje za izgradnju - legalizaciju predmetne kasete za urne”, pisano su nam odgovorili iz Zavoda, te pojasnili da se grobno polje 117 nalazi u sustavu zaštićenih kulturnih dobara pod sustavom zaštite “B” kategorije.

No, do konačnog očitovanja Zavoda, različito su mišljenje dala Gradska groblja, koja su prvo tvrdila da za ugradnju kaseta uopće nije potrebna dozvola, a potom Ministarstvo kulture koje je tvrdilo da je dozvola bila potrebna, no da se cijela stvar može naknadno legalizirati, da bi na kraju došli do zaključka da legalizacija po svemu sudeći neće biti moguća.

Čitavu priču počela je jedna vlasnica obiteljske grobnice upravo na polju 117 kada je prije dvije godine otkrila da je pokraj njezine grobnice ugrađena mala kaseta za urne. Preko svog odvjetnika Janjka Grlića ta gospođa, koja je inače prije nekoliko godina bila žrtva pokušaja naručenog ubojstva, o kaseti, za koju je smatrala da narušava izgled njezine obiteljske grobnice, napisala je dopis direktorici Gradskih groblja, Ljerki Ćosić, gradonačelniku Bandiću, gradskome Zavodu za zaštitu spomenika kulture i drugima, tražeći da se ta kaseta ukloni. Međutim, iz Gradskih groblja joj je u kolovozu 2012. poslan odgovor da nije riječ ni o kakvoj ilegalnoj gradnji.

“Predmetna kaseta nije postavljena suprotno detaljnom planu groblja Mirogoj jer takav ne postoji. Grobnica i spomenik na groblju objekti su koji se mogu graditi bez akta kojim se odobrava građenje, bez lokacijske dozvole i glavnoga projekta. Godišnje se na groblju Mirogoj uredi približno 40 komada novih grobnica u nizu, desetak grobova i tridesetak kaseta.

Tako su prošle godine grobnice izgrađene na 116. i 159. grobnom polju, a ove godine na 158. i 119. polju, sve uz glavnu aleju na jednako vrijednom ili vrjednijem prostoru od ovoga gdje je postavljena ova kaseta i sve osim kaseta uz suglasnost grdaskoga Zavoda za zaštitu spomenika kulture”, odgovorila je Ćosić.

Međutim, nepunih mjesec dana poslije, u rujnu 2012., iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture ubrzo su demantirali direktoricu Groblja. “Radi se o zaštićenom kulturnom dobru. Za izvedeni zahvat bilo je potrebno prethodno odobrenje ovoga zavoda. Radovi su u potpunosti izvedeni bez odobrenja”, zaključili su u Zavodu.

Ministarstvo kulture je, pak, nakon takvoga zaključka Zavoda donijelo prilično neočekivano očitovanje - “kaseta jeste ilegalna, no moguće je zatražiti njezinu naknadnu legalizaciju, pa upućujemo Groblje da to učini”, zaključili su u Ministarstvu. U dopisu koji je dobio i odvjetnik Grlić navedeno je kako se polje 117 doista nalazi u sustavu područja “B” zaštite kulturnoga dobra, ali da za područja “B” zaštite postoji mogućnost “nužnoga prilagođavanja postojeće supstance suvremenim potrebama”.

Iz Ministarstva također upućuju Groblja da po hitnome postupku zatraže legalizaciju jer će u protivnom Služba za inspekcijske poslove Ministarstva pokrenuti inspekcijski postupak. Gradska groblja odmah su od gradskog Zavoda zatražila naknadnu legalizaciju.

Međutim, nakon našega upita iz Zavoda su nam prije mjesec dana odgovorili kako je traženje Groblja da se naknadno legalizira ta kaseta odbijeno. Što će to značiti za vlasnika kasete, može se samo pretpostavljati, a nije isključeno ni da će netko kazneno odgovarati jer rješenje Zavoda prema kojem se legalizacija odbija u najmanju ruku upućuje na to da je počinjeno kazneno djelo nezakonite gradnje.

Zbog toga nije ni čudno da se prodaja jedne od spornih kaseta nedavno nudila u oglasniku, da bi već nekoliko dana poslije oglas bio naglo povučen.

Ljerka Čosić: 'Kasete ćemo ukloniti zatraže li to inspektori'

- Ne smatram da je Mirogoj napravio nešto loše i krivo. Nekad se za ove kasete nisu ni tražile suglasnosti pa je ni mi za njih nismo tražili - rekla nam je Ćosić u telefonskom razgovoru. Kaže da iza ugradnje kaseta nije bilo nikakve loše namjere, već da je groblje jednostavno procijenilo da postoji potreba za ugradnjom novih kaseta. - Šta da vam kažem? Dobili smo mišljenje Ministarstva kulture da se za te kasete može tražiti naknadna legalizacija i mi smo taj zahtjev podnijeli Gradskom uredu za zaštitu spomenika kulture. Uklanjanju se može pristupiti ako se dobije rješenje inspekcije Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:01