TRAŽI UVJETNI OTPUST

EKSKLUZIVNO Otkrivamo 5 razloga zbog kojih Radimir Čačić misli da bi ga trebali pustiti iz zatvora

Čačićevi odvjetnici tvrde da je razlika u tumačenju presude na štetu njihova klijenta razlog za otpust iz kaznionice Valture

Bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u subotu, 17. svibnja, podnio je zahtjev za uvjetni otpust iz zatvora jer je taj dan istekla točno polovica kazne od 22 mjeseca zatvora koja mu je dosuđena u Mađarskoj.

Potvrdio nam je to Čačićev odvjetnik Rajko Mlinarić. Zatvorska uprava će napisati prijedlog i mišljenje o Čačićevu otpustu i zajedno sa zahtjevom Čačićevih odvjetnika proslijediti ga Povjerenstvu za uvjetni otpust kojem je na čelu sutkinja Vrhovnog suda Senka Klarić-Baranović.

Povjerenstvo u lipnju

Povjerenstvo će, potvrđeno nam je u Ministarstvu pravosuđa, o Čačićevu i ostalim zahtjevima odlučivati na sjednici zakazanoj za 17. lipnja. To znači da bivši čelnik HNS-a u pulskom zatvoru ostaje još najmanje mjesec dana.

Čačićevi odvjetnici zatražili su od Povjerenstva da Čačiću odobri izlazak na uvjetnu slobodu danom donošenja odluke, dakle već 17. lipnja. Povjerenstvo za uvjetni otpust, naime, može odobriti Čačiću izlazak iz pritvora istoga dana kad o njegovu zahtjevu bude odlučivalo, ali može odrediti da ga se pusti i nešto kasnije, u srpnju ili kolovozu.

Čačićevi odvjetnici smatraju da mu Povjerenstvo treba odobriti izlazak iz zatvora isti dan kad o njegovu zahtjevu bude odlučivalo jer bi, tvrde, njihov klijent bolje prošao da je kaznu služio u Mađarskoj. Mađarska, naime, drugačije regulira pitanje odlučivanja o uvjetnom otpustu. U mađarskoj presudi izrijekom stoji da će Čačić, ne počini li ni jedan prekršaj, nakon polovice izdržane kazne biti pušten na uvjetni otpust.

Ključni argument

U hrvatskom pravnom sustavu ne postoji automatsko puštanje na uvjetnu slobodu na temelju presude, već samo na temelju molbe koju osuđenik ima pravo podnijeti nakon izdržane polovice kazne. Dakle, da je Čačić odlučio dosuđenu kaznu od 22 mjeseca odslužiti u mađarskom zatvoru, već bi u nedjelju, 18. svibnja, bio na slobodi. Kako je kaznu odlučio odslužiti u Hrvatskoj, iz zatvora će u najboljem slučaju izaći mjesec dana kasnije, 17. lipnja.

Upravo argument da je hrvatskom presudom pogoršan Čačićev pravni položaj u odnosu na mađarsku njegovi odvjetnici navode kao ključan u zahtjevu za uvjetni otpust.

Zašto Čačić misli da mora iz zatvora

- da je odlučio izdržavati kaznu u Mađarskoj, već bi bio na slobodi

- pokazao je najviši stupanj kajanja zbog počinjenog djela

- osoba je visokih moralnih vrijednosti, ranije neosuđivan, dosad se u životu ponašao sukladno zakonu i društvenim normama

- u zatvoru se spremno uključio u sve radne angažmane i aktivnosti i uzor je ostalima

- po izlasku iz zatvora odmah će se uključiti u sve pozitivne životne i radne aktivnosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:10