PLAŠKO I SABORSKO POTPUNO ODSJEČENI > FOTO, VIDEO

Ekipa JUTARNJEG ostala ZAMETENA u snijegu u Plaškom: GSS spasio zametenog vozača, ralice BESPOMOĆNE protiv nanosa od 4,5 metara

GSS se probija do šest vozila koja su potpuno zametena. Među njima je i vozilo Hitne pomoći
Plaski, 150212.Osobna vozila i ralica ostala su zametena u snijegu na drzavnoj cesto d42 kod Plaskog. Snjezni zapusi visoki su do dva metra, a nanijelo ih je jako jugo koje se spustilo sa Kapele.Na slici: Kolona zametenih automobila.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

NOVO >>> 21:50 - Ni teška mehanizacija nije pomogla u proboju do bolesnog vozača mercedesa na državnoj cesti D42, na dionici od Plaškog do Saborskog, ali zato jest četveročlani tim HGSS-a koji je u kasnim poslijepodnevnim satima iz zametenog vozila izvukao vozača te ga smjestio na sigurno, u prvu kuću.

Proboj četirima traktorima, u kojima je bila i ekipa Jutarnjeg, i šumarskim vozilom, a kasnije su se u konvoj priključila i dva raličara Hrvatskih cesta, završio je nekoliko kilometara od Plaškog, u nanosima od 4,5 metara. Dalje se jednostavno nije moglo.

- Tko zna do kada ćemo probiti puteve do okolnih sela. Moja djevojka Jelana je također zametena, ali neka čeka, moramo prvo spasiti ovog djeda u Mercedesu - govorio je Bojan s kojim smo dijelili traktorsku kabinu, dok je ralicom udarao u snježne nanose.

- Ma nisam ja hrabrar, pogledajte onog Miloša koji je na čelu sa šumarskim strojem. Ne samo da nema grijanje u kabini, već mu i jedna vrata nedostaju, ali on ne staje - dodaje Bojan.

Ulice Plaškog bile su puste, tko bi uopće na to orkansko jugo. Djeca su zadržana u školi, a kako je dan odmicao u dogovoru s roditeljima donijeta je odluka da oni ih udaljenijih sela prespavaju kod školskih prijatelja koji žive bliže.

Ipak, dva "odvažna" đaka iz četvrtog razreda zadala su brige svima, jer su htjeli sami doći kućama po oluji. Do kuća nisu došli i kada se oformio tim spasitelja stigla je informacija da su se sklonili usput u kuću poznanika.

Općine Plaški i Saborsko i dalje su odsječene, puteve ne mogu probiti ni ralice, te se očekuje dolazak freze.

-------------------------------------------------------------------

Četiri traktora raličara predvođena šumskim buldožderom marke LKT krenuli su u proboj državnom cestom D42 prema Saborskom gdje je zameten jedan mještanin. Svojim automobilom ostao je zarobljen u trometarskim sniježnim nanosima, a pomoć je zatražio preko policije. Međutim, do njega se trenutno ne može doći. Teška mehanizacija općine Plaški u sat vremena rada probila je dionicu od 2 kilometra i još im predstoji proboj od barem pet. U traktorima raličarima su i reporteri Jutarnjeg lista i Cropixa, koji su još u podne ostali zameteni i zarobljeni u Plaškom.

Naime, dvije ralice, vozilo vučne službe, četiri osobna automobila, u jednom od njih i reporteri Jutarnjeg lista, ostali su zameteni na cesti Josipdol - Plaški - Saborsko - Plitvice. U proboju kroz visoke smetove pratili smo ralicu Hrvatskih cesta sve dok i ona nije stala. Plaški i Saborsko odsječeni su od svijeta. Snažno jugo koje se spustilo s Male Kapele stvorilo je nanose od čak dva metra. Na dionici od Plaškog do Saborskog nekoliko vozila ostalo je u snijegu, a vozače i putnike izvukli su traktorima.

- Koji je vrag vas tjerao dovde. Okrenite se natrag, neću još i s vama imati posla - dobacio nam je vozač buldožera Hrvatskih šuma koji je upravo bio izvukao svoje šefove koji su zapeli u Ladi Nivi.

Tako smo odustali od proboja kroz Saborsko, ali više nismo mogli ni na drugi kraj, prema Josipdolu.

- U kontaktu sam s policijom i centrom 112. Zovem ih da zatvore promet iz smjera Ogulina. Probijamo se do šest vozila prema Ogulinu koja su potpuno zametena. Među njima je i vozilo Hitne pomoći - rekao nam je Ivan Šego, načelnik Plaškog, kojega smo ugostili u našem vozilu. Do nas se probio na jednom od traktora.

- Upravo sam primio poziv iz Centra 112 da su digli tim HGSS-a iz Ogulina koji će se pokušati probiti do vozila Hitne pomoći jer je tamo teški srčani bolesnik. Reporteri Jutarnjeg također će se pokušati probiti do ove grupe zametenih vozila, iz našeg je vozila načelnik Šego koordinirao četiri općinska traktora koja su izvlačila vozače zametene na lokalnim prometnicama.

Ovakvo se nevrijeme ne pamti. Sve službe su na terenu, kaže Šego. Djeca će neko vrijeme biti zadržana u školi jer se ne mogu probiti do kuća.

Nevjerojatno, sve te prometnice bile su još prije nekoliko sati savršeno očišćene. Krećući od Ogulina, još jutros smo se veselili zapusima snijega jer su nam stvarali odlične fotografske motive. No u jednom trenutku više nismo vidjeli ralicu ispred sebe iako smo vozili desetak metara iza nje, a zatim smo izgubili i cestu. Iz minute u minutu situacija je bila sve gora. Iz snježne magle stvorila su se dvojica u nevolji poput nas i pomogla nam da se vratimo na cestu, a zauzvrt smo mi isto učinili njima.

U ovom trenutku ne možemo ni naprijed ni natrag. Oko nas je samo bjelina.

- Teško da ćete moći bilo kamo. Morat ćemo čekati da ovo prestane. Obično takvi udari kod nas traju 24 sata - nije nas utješio načelnik Šego.

Oko 13 sati buldožer Hrvatskih šuma uspio je izvući ralicu zametenu u snježnim zapusima, a pola sata kasnije pokušali smo proboj prema Ogulinu. Buldožer jer bio na čelu konvoja, ralica Hrvatskih šuma iza, a potom nekoliko automobila, u jednom i mi. Nakon 15 minuta odustali smo jer se nismo mogli probiti kroz prve duboke snježne nanose. Konvoj se vraća natrag u Plaški. Odsječeni smo od svijeta i osuđeni čekati da se oluja stiša. Zanimljivo je da tijekom današnjeg dana nije pala ni jedna nova pahulja snijega, već je nanose snijega donio orkanski jugo koji ne staje već satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:19