SITUACIJA NA RUBU USIJANJA

Economist: Uhićenje Ive Sanadera je pitanje dana

Zagreb, 040709.Arena Zagreb.13. Opci sabor Hrvatske demokratske zajednice. Na saboru bi izaslanici trebali prihvatiti ostavku predsjednika stranke Ive Sanadera, promijeniti stranacki Statut te izabrati novog predsjednika i vodstvo stranke.Na fotografiji: Ivo Sanader, dosadasnji predsjednik HDZ-a.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Atmosfera u Zagrebu ovih dana na rubu je usijanja, rečenica je kojom ugledni tjednik The Economist započinje svoj tekst pod nazivom "Kordon Sanader", navodeći špekulacije kako je uhićenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera samo pitanje dana!

The Economist u svojoj analizi spominje uhićenje bivšeg blagajnika HDZ-a Mladena Barišića u rujnu ove godine, koji je, piše ugledni tjednik pozivajući se na napise u hrvatskim medijima, istražiteljima ispričao sve o kriminalnoj strukturi vladajuće stranke.

Navode i dijelove Barišićevog iskaza u kojima tvrdi da je bivšem premijeru Sanaderu nosio goleme vreće s novcem izvlačenog putem raznih crnih fondova iz državnih tvrtki.

Gospodin Sanader odlučno odbija te optužbe, piše The Economist.

Također, tjednik ističe da je bivši premijer Sanader čak pisao predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu žaleći se na politički progon u Hrvatskoj, no kako tvrdi tjednik, to mu neće biti od velike pomoći pošto Bruxelles posljednje 4 godine vrši pritisak na hrvatske vlasti u borbi protiv kriminala i korupcije.

U nastavku teksta The Economist se osvrće na Sanaderov odlazak s vlasti 2009. godine, te postavljanje Jadranke Kosor na njegovo mjesto. Kako piše ugledni tjednik, figuru iz drugog plana u HDZ-u.

Tim potezom, prema Economistu, Sanader je namjeravao voditi državu iz sjene, no kako sam kaže, bila je velika pogreška napustiti političke vode, piše tjednik.

Također, The Economist smatra da je Sanaderov povratak u politiku, te sjedanje u saborske klupe, očajnički pokušaj stjecanja imuniteta pred pravosudnim progonom.

Osvrnuli su se i na skorašnji ulazaka Hrvatske u Europsku Uniju, te zahuktavanje borbe protiv korupcije, navodeći sve veći broj 'glavešina' koji padaju na koljena pred zakonom.

Uz to, The Economist piše da su Hrvati demoralizirani, pozivajući se na poražavajuće brojke Gallupovog istraživanja. Prema njemu 70 posto Hrvata ne odobrava poteze političkih vođa, a njih čak 89 posto smatra da u hrvatskoj Vladi prevladava korupcija. Tjednik navodi da bi 38 posto Hrvata glasalo za ulazaka u EU, a njih 43 posto glasalo bi protiv.

The Economist se osvrnuo i na katastrofalo stanje u hrvatskom gospodarstvu, u kojem se, navodi tjednik, BDP prošle godine smanjio za 6 posto, ove godine će pasti za još dva, dok se rast očekuje tek sljedeće godine, i to malih 1,5 posto.

Također, opisuju i napore guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da pojača proračunske rezove, ali to, tvrdi tjednik, neće biti moguće bez drastičnih reformi u nabujalom javnom sektoru.

Lideri SDP-a i njihovi partneri neuobičajeno su tihi, piše The Economist, iako su potpisali savez o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore i predstavili svoj program, ali, tvrdi tjednik, nemaju interes rušiti sadašnju vladu, već se nadaju da će prije izbora MMF doći u Hrvatsku i napraviti red u javnom sektoru i nerealnim proračunskim troškovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:27