POSLALI PRIOPĆENJE

DZS o pobunjenim popisivačima: ‘Naknada će im biti isplaćena u skladu s obavljenim poslom‘

‘Vjerodostojnost Popisa neće biti dovedena u pitanje radi osobnog nezadovoljstva nekoliko popisivača koji zasjenjuju rad svih drugih‘
 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Nakon što je Jutarnji list objavio tekst o pobuni popisivača koji ne žele vratiti laptope i drugu opremu sve dok im DZS ne isplati novac koji je bio dogovoren, priopćenjem se oglasio i Državni zavod za statistiku. Podsjetimo, dan nakon što je Popis već okončan, DZS je naprasno izmijenio Odluku o određivanju novčane naknade za popisivače, donesenu još u lipnju, sukladno kojoj bi neki od popisivača trebali dobiti i do 2700 kuna manje od planiranoga. Budući da im DZS odbija dati izračune, većina popisivača ispostave Gornji grad - Medveščak odlučila je zadržati posuđenu IT opremu, laptop, punjač, torbu i akreditaciju.

Priopćenje Državnog zavoda za statistiku u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Državni zavod za statistiku ovim putem obavještava javnost da je Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. godine završen u skladu sa zakonskim odredbama. Popisivači su obišli sve adrese koje su zadužili u svojim popisnim krugovima te izvršili popisivanje putem osobnog intervjua ili preuzeli kontrolnu šifru za one popisne jedinice koje su se samostalno popisale u prvoj fazi Popisa.

Po završetku Popisa 2021. dobili smo prijavu od pojedinih građana u kojoj navode da popisivač nije obišao i popisao njihovo kućanstvo. Provjerili smo sve prijave građana i utvrdili da nijedna ulica nije zaobiđena od strane popisivača. Naime, sve zgrade sadrže stanove s oznakama da su se građani sami popisali ili da je kućanstvo popisao popisivač putem osobnog intervjua. Određeni broj praznih stanova u kojima popisivač nije zatekao nikoga od građana i nitko mu se naknadno nije javio unatoč ostavljenoj obavijesti o dolasku, ostaje u okviru statističke pogreške te neće imati utjecaja na vjerodostojnost prikupljenih podataka i rezultate Popisa 2021.

Nadalje, slijedom upita medija o iznosima naknada koje su predviđene za popisivače i kontrolore obavještavamo Vas da su Odlukom o određivanju naknade popisivačima i kontrolorima za rad na Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj, od 31. kolovoza 2021., utvrđene naknade za popisivače u neto iznosima:

- 8,00 kn za ispunjeni Upitnik za osobu;

- 4,00 kune za ispunjeni Upitnik za kućanstvo i stan (podaci o kućanstvu);

- 4,00 kune za ispunjeni Upitnik za kućanstvo i stan (podaci o stanu);

- 8,00 kuna za preuzimanje kontrolne šifre (potvrde o provedenom CAWI popisivanju).

Kontrolorima za obavljanje poslova na Popisu 2021. određena je naknada u neto iznosu od 5.600,00 kn.

Također je Odlukom utvrđena i jednokratna naknada od 400,00 kn za edukaciju popisivača i kontrolora, koji su sudjelovali u popisivanju na terenu. Svi navedeni iznosi jasno su iskomunicirani s popisivačima i kontrolorima prilikom njihove edukacije, kao i u svim medijskim nastupima zaposlenika Zavoda i oni nisu bili predmet nikakvih kasnijih izmjena Odluke.

Što se tiče naknade za raspršenost terena, ista je također definirana Odlukom, na način da se naknada popisivačima može iznimno povećati za dodatni učinak, zbog raspršenosti terena. Naime, riječ je o naknadi koja se isplaćuje temeljem izvršenog popisnog posla u iznimnim situacijama, o čijoj opravdanosti isplate, ovisno o različitosti terena popisnih krugova koje je zadužio popisivač, odlučuje koordinator na prijedlog kontrolora i instruktora. Kao i u prijašnjim popisima, naknada za raspršenost terena i u ovom popisu namijenjena je popisivačima angažiranima na područjima Republike Hrvatske u kojima je gustoća stanovnika mala, odnosno o velikom području koje popisivač mora obići, a na kojem živi mali broj stanovnika.

Kako bi u tim područjima motivirali popisivače dodali smo "raspršenost terena" kojim bi se isti nagradili za veliki trud obilaska terena u kojem su nerijetko koristili privatno prijevozno sredstvo, najčešće automobil; primjerice dijelovi Sisačko-moslavačke, Karlovačke županije, Ličko-senjske, Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije odnosno teško dostupna područja na otocima, područja dalmatinskog zaleđa, pusta područja Like i Gorskog kotara i zapadne Slavonije, ali i ona područja na kojima se nalazi veliki broj vikendica (praznih stanova koji se zbog udaljenosti mogu popisati samo uz korištenje vlastitog prijevoznog sredstva).

Tumačenje raspršenosti dodatno je objašnjeno internim financijskim uputama koje su se dostavile koordinatorima koji donose odluku o raspršenosti terena, a radi ujednačavanja tumačenja pojma raspršenosti terena prije sastavljanja financijskih izvještaja.

Također, istim uputama propisano je da u posebnim (iznimnim) slučajevima, koordinator pridržava pravo odrediti naknadu za raspršenost terena ovisno o posebnim okolnostima, o čemu je potrebno dobiti suglasnost županijskog popisnog povjerenstva odnosno Popisnog povjerenstva Grada Zagreba.

Organizacija i provedba Popisa 2021. godine odvijala se u iznimno zahtjevnim i promijenjenim uvjetima u odnosu na Popis 2011., tako da je dio popisnih krugova uslijed odustajanja popisivača dodjeljivan drugim popisivačima na području iste, ali i druge županije gdje je postojala potreba. Upravo te posebne okolnosti bit će predmet razmatranja na sjednicama županijskih popisnih povjerenstava odnosno Popisnog povjerenstva Grada Zagreba. Županijska popisna povjerenstava odnosno Popisno povjerenstvo Grada Zagreba isplatit će naknade popisivačima do 30. studenoga ove godine.

Vezano uz iskazano nezadovoljstvo pojedinih popisivača na području ispostave Gornji Grad - Medveščak, da im neće biti isplaćen točan iznos naknade i da zbog toga odbijaju vratiti prijenosna računala koja su zadužili, ističemo da će im naknada biti isplaćena u skladu s obavljenim poslom.

Vjerodostojnost Popisa neće biti dovedena u pitanje radi osobnog nezadovoljstva nekoliko popisivača koji zasjenjuju rad svih drugih popisivača (a kojih je bilo angažirano gotovo 8000 na području cijele Republike Hrvatske) koji su predano radili u posebno teškim epidemiološkim uvjetima uzrokovanih pandemijom COVID-19. Napominjemo da se u ostalim županijama i ostalim dijelovima Grada Zagreba povrat opreme zadužene prije početka popisa odvija bez problema i da je u većini županija oprema vraćena.

Naglašavamo da nakon faze prikupljanja podataka slijedi faza obrade prikupljenih podataka popisanog stanovništva nakon koje ćemo dobiti prve privremene rezultate. Zavod će u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, kućanstva i stanova u Republici Hrvatskoj prve rezultate Popisa objaviti sredinom siječnja, točnije 60 dana od završetka Popisa - stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:21