CHARLES III. U DUBROVNIKU

Dvaput sam bio domaćin novom kralju: ‘Počela je kiša, a ono što je tada učinio ušlo je u legendu‘

Sada imamo, ili bismo trebali imati, jednog prijatelja koji je postao kralj, kaže Petar Mišo Mihočević

Charles III. tijekom posjeta Dubrovniku

 Arhiva Cropix

Nakon smrti kraljice Velike Britanije Elizabete II., njezin sin, princ od Walesa, Charles naslijedio je krunu i postao kralj Charles III. Kralj je kao princ dva puta posjetio Dubrovnik, 1978. i 1996. godine. Tijekom drugog posjeta kroz Grad vodio ga je Petar Mišo Mihočević, tada još uvijek časnik za vezu Hrvatske vojske, piše Dubrovački.hr.

- Bio sam domaćin onda kraljeviću, od jučer kralju Ujedinjenog Kraljevstva Charlesu i to dva puta - kad je došao samo u Dubrovnik i drugi put kad je posjetio Mljet. Što ne ‘proširuje‘ moje poznavanje kraljevske obitelji u nekom sadržajnom smislu, osim mojih mogućih dojmova o jednom čovjeku koji je bio iskreno impresioniran time što sam bio pripadnik HV-a, što je i verbalizirao kao iskreno divljenje svakom borcu za svoju slobodu. Na putu od Ploča prema Stradunu nagli pljusak, oko nas ogromna gužva, njegovi suradnici su bili brži i dodali mu kišobran, on pokrije i mene i stignemo do Straduna. (Ovo je već urbana legenda, ali govorimo o novom kralju. Ne o meni!)

image

Dubrovačka vodičica Pave Brailo sa tadašnjim princom Charlesom na Stradunu tijekom njegova prvog posjeta Dubrovniku

Arhiva Cropix

Spaljena kuća, odnosno atelier našeg predragog pokojnog slikara Ive Grbića poremetila je protokol jer je on htio razgovarati s Ivom - pun pitanja, uz stopostotnu pažnju. Kraljević koji se divi i suosjeća s jednim slikarom zamotanim u šarenu deku. Utoliko sada imamo, ili bismo trebali imati, jednog prijatelja koji je postao kralj.

Moji britanski prijatelji, inače sasvim republikanci i antimonarhisti, danas su iskreno dirnuti odlaskom kraljice koja je, kako god, nad njima bdjela sedamdeset godina. To se uvijek događa kad otiđe neka velika osoba, osobnost. Ne može nas se ne ticati jer su takve osobe utjecale na svijet i njegove mijene i promjene, bez obzira na državne granice. Kroz 70 godina, kraljica Elizabeta je imala puno prilika i, po riječima njenih ‘podanika‘, s njima se je nosila s autoritetom i razumom. Pod njenom rukom se je npr. Ujedinjeno Kraljevstvo ‘pretvorilo‘ u 14 zemalja Commonwealtha. Za neke njene teške privatne i obiteljske situacije znao je svatko. Pa nas se danas mora nekako ticati i njen odlazak.

image

Princ Charles na brodu između Šipana i Ratca

Arhiva Cropix/
image

Princ Charles na Mljetu

Preslik: Saša Kasavica/cropix/

Meni će se uvijek posebno sviđati njena izjava kraljevskom konjušaru kad joj je bilo 6 godina: ‘Želim biti seljanka i imati puno konja i puno pasa‘.

Jer tko voli životinje, voli i ljude. Mislim da je takvom treba pamtiti.

Requiescat in pace, Regina - poručuje Petar Mišo Mihočević, piše Dubrovački.hr.

image

Petar Mišo Mihočević

Privatni Album
image

Zdenka Golušić kroz 37 godina provedenih u protokolu Grada Dubrovnika u društvu tadašnjeg princa Charlesa

Preslik Sasa Kasavica/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:12