REKTOR NA ODLASKU

Dva fakulteta su objavila natječaje za koje Damir Boras ispunjava uvjete

Priznaje da ga prozivke oko toga vrijeđaju i kaže da ne zna hoće li se javiti na natječaje

Damir Boras

 Marko Todorov/Cropix

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras, kojemu ovaj tjedan završava drugi mandat, oprostio se sa zaposlenicima i od 3. listopada odlazi u mirovinu. Ali to nije nužno kraj njegove karijere. Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, umirovljenici mogu raditi do polovice radnoga vremena i istodobno primati punu mirovinu i pripadajuću plaću.

Otvorena su dva natječaja koja bi mogla biti presudna za produljenje znanstvenog angažmana profesora Borasa. Grafički fakultet u Zagrebu u srijedu je raspisao natječaj za radno mjesto redovitog profesora u trajnom zvanju, u području društvene znanosti, informacijske i komunikacijske znanosti, na određeno vrijeme i na 25% radnog vremena u novoj akademskoj godini na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije.

I Sveučilište Sjever je 14. rujna objavilo natječaj za šest nastavnika, među kojima je i jedno radno mjesto koje odgovara kvalifikacijama profesora Borasa; oni isto traže redovitog profesora u trajnom zvanju, područje društvenih znanosti, informacijske i komunikacijske znanosti, na određeno vrijeme, u radnom vremenu od 25%. Fakultetsko vijeće Grafičkog fakulteta, potvrdio nam je dekan Nikola Mrvac, donijelo je jednoglasnu odluku, kao i za svih 11 točaka, o imenovanju Stručnog povjerenstva za izbor u sastavu: dekan Mrvac i dvije članice s Filozofskog fakulteta, Jadranka Lasić Lazić u mirovini i Sanja Seljan. Isti sastav nominirao je Borasa za profesora emeritusa.

Ta se tema trebala nedavno naći na dnevnom redu Senata, ali su rektora upozorili da bi se našao na meti propitivanja sukoba interesa da tu titulu dobije u svom mandatu. Odlučio je pričekati da se postupak priznavanja statusa profesora emeritusa provede u mandatu njegova nasljednika. Kaže da još ne zna hoće li se javiti na natječaje i priznaje da ga prozivke oko toga vrijeđaju: "Sramotno je da se u demografski opustošenoj zemlji nekoga tko ima stručna znanja i želi raditi i poslije 70. godine dovodi u pitanje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 06:55