BRUTALNOST

Dulje od 12 mjeseci istražuju policijsku torturu nad migrantima, ali rezultata - nema

O izvidima slučajeva policijskog nasilja, bilo da se radi o mlaćenju migranata ili mladog kuhara nedavno u Splitu, policija šuti
 Screenshot/TWITTER/Lighthouse Reports/RTL

Jesu li policajci sa snimke počinili kazneno djelo torture ili nečovječnog postupanja prema migrantima, što je objavljeno na snimci nastaloj u lipnju, a objavljeno 6. listopada 2021. u RTL-ovoj "Potrazi", još se istražuje.

Proizlazi to iz odgovora koji je potpisala Vera Magdić-Bižanović, županijska državna odvjetnica u Karlovcu, koji prenosimo u cijelosti.

"Za predmetni događaj u Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu i dalje su u tijeku izvidi prikupljanjem dokumentacije putem međunarodne suradnje. Na završetku izvida bit će donesena državnoodvjetnička odluka", odgovoreno je na upit Jutarnjeg lista.

Izvidi su tajni

Pitali smo i traže li iskaze migranata, novinara ili aktivista nevladinih organizacija uključenih u cijeli slučaj, na što su nam iz tužiteljstva odgovorili da su izvidi tajni i da nam ne mogu odgovoriti što to točno rade. Podsjećamo, riječ je o slučaju koji je imao i međunarodni odjek jer su hrvatskoj policiji bile upućene kritike zbog postupanja prema migrantima.

Snimke su nastale u lipnju za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studija Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela. Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili događaj nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

Osobe na snimci nemaju nikakvih oznaka na svojim odorama.

Nakon interne istrage policija je pokrenula disciplinski postupak protiv tri pripadnika interventne policije, dvojice iz Istre i jednog iz Vukovara, koji su snimljeni kako palicama "tonfama" tuku migrante. Oni su nakon disciplinskog postupka na Prvostupanjskom sudu u Osijeku proglašeni krivima te im je sud izrekao "kaznu uvjetnog prestanka državne službe". Bili su suspendirani na tri mjeseca, a 5. siječnja ove godine nakon žalbenog postupka, vraćeni su na posao. MUP nije želio dostaviti presliku presude, a još u siječnju karlovačko tužiteljstvo odgovorilo je da su zaprimili dio dokumentacije o tom slučaju.

Izvještaj o događaju kod Cetingrada od policije i tužiteljstva tada je bila zatražila i Tena Šimonović-Einwalter, pučka pravobraniteljica, koja nam je jučer komentirala trajanje izvida:

- Za zaštitu ljudskih prava i vladavinu prava itekako bi bilo poželjno da su događaji na ovoj snimci, koja je objavljena prije više od godinu dana, do danas u potpunosti rasvijetljeni, uključujući i postupanje državnog odvjetništva. Iako ne ohrabruje to što su izvidi još u tijeku, ipak je najvažnije da se prikupe sve relevantne informacije, posebno zato što je riječ o jednom od ključnih slučajeva tijekom posljednjih šest godina, koliko su prisutne brojne pritužbe na postupanje policije prema iregularnim migrantima.

Ovaj slučaj posebno ističem iz dva razloga; postoji naime videosnimka i MUP je utvrdio da su na njoj uistinu policijski službenici. Zato smo ga i istaknuli u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2021. koje smo predali Hrvatskom saboru, a nadam se da ćemo uskoro dobiti i nove informacije o tom slučaju.

Značenje snimke

Odvjetnik Branko Šerić smatra kako činjenica da je riječ o migrantima koji su zatečeni bez dokumenata može otežavati istragu, ali da je protek od godine ipak neuobičajen i to obrazlaže ovako:

- Iskustveno govoreći, ovdje je ipak riječ o relativno jednostavnom predmetu, jer kao i u slučaju u Splitu, gdje policajac tuče osobu na tlu koja ne pruža otpor, izvidi bi trebali biti već završeni. Jer, postoje oštećeni i osumnjičeni i nije riječ o nekom složenom predmetu, poput gospodarskog kriminala. Ali, znajući kako se dijelovi sustava postavljaju kad su oni tangirani, ne čudi me što izvidi traju ovoliko. Otežavajuće je to što je riječ o migrantima, ali izvidi su već mogli biti završeni.

Od splitske policije i MUP-a zatražili smo odgovor u kojoj su fazi izvidi nakon što je objavljena snimka na kojoj interventni policajac udara osobu na tlu koja ne pruža otpor i kakve je zaključke donio tim koji je uputio ravnatelj policije, ali zasad nismo dobili odgovor.

‘Loše je za opće stanje i za povjerenje u policiju da se ti izvidi ne privedu kraju‘

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković trajanje izvida u slučaju migranata, ali i u slučaju objavljene snimke policajca koji tuče osobu na tlu nakon utakmice Hajduka i Dinama komentira ovako:

- Ja ne želim prejudicirati što će ustanoviti ti izvidi, ali loše je za opće stanje i za povjerenje u policiju da se ti izvidi ne privedu kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:52