SVEČANOST U EUROPSKOM PARLAMENTU

DUKAT I KONZUM PROGLAŠENI NAJDONATORIMA U prošloj su godini donirali najviše hrane u Hrvatskoj, u ukupnoj vrijednosti većoj od 7 milijuna kuna

 Getty Images/iStockphoto

Tvrke Dukat i Konzum u prošloj su godini donirale najviše hrane u Hrvatskoj, a za taj humanitarni angažman u utorak su im u Europskom parlamentu uručena prva priznanja „Najdonator“. Inicijativu „Najdonator“ zajednički su pokrenuli europarlamentarka Biljana Borzan i koalicija udruga Mreža hrane.

- Osnovna ideja 'Najdonatora' je nagraditi tvrtke koje se ističu doniranjem hrane na način da im se brand povezuje s društveno odgovornim poslovanjem. Ovom nagradom želimo pokazati da postoje tvrtke koje su izrazito humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke - rekla na svečanoj dodjeli priznanja Biljana Borzan.

Istaknula je kako je tijekom rada na izvještaju o smanjenju bacanja hrane za Parlament, naišla na niz primjera dobre prakse iz zemalja EU.

- Jedan od načina za povećanje doniranja u Hrvatskoj je svakako podizanje marketinške privlačnosti donatora i doniranja - dodala je Borzan.

Naglasila je kako će se tijekom današnjeg dana u Hrvatskoj baciti 1000 tona hrane, od čega 132 tone kruha, ali istodobno pučke kuhinje neće imati dovoljno obroka kako bi nahranile potrebite.

- Sve skupa u Hrvatskoj, gdje je četvrtina stanovništva u riziku od siromaštva, godišnje se baci oko 400.000 tona hrane - rekla je Borzan.

Naglasila je kako u Hrvatskoj ne postoji uređen horizonatalni i vertikalni sustav doniranja hrane nego se ono zasniva na humanitarnoj pomoći.

- Primjer uređenog sustava doniranja hrane ima Francuska - ustvrdila je Borzan istaknuvši i talijanski, danski i španjolski model u doniranju hrane.

Prema podacima Porezne uprave, ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2017. godini kod nas je iznosila 10.757.848 kn. Riječ je o napretku u odnosu na 2016. godinu u kojoj je nabavna vrijednost donirane hrane bila 9.244.233 kn.

- Nagrada 'Najdonator' namijenjena je tvrtkama koje su se pokazale društveno odgovornima. Jer doniranje hrane je upravo to - odgovornost prema najslabijima u društvu. Čestitamo Konzumu i Dukatu što su prepoznali doniranje hrane kao jednu od svojih aktivnosti. Nadamo se da će nagrada postati tradicionalna i da će već ove godine potaknuti kompetitivnost među donatorima - naglasio je doc. dr. Zoran Grozdanov, koordinator Mreže hrane.

Priznanje „Najdonator“ Dukatu je dodijeljeno u kategoriji proizvođača hrane, a Konzumu u kategoriji trgovaca. Tako je Dukat 2017. godine donirao hranu u vrijednosti 4.470.400 kuna bez PDV-a, što je 41,5 posto donirane hrane. Konzum je, pak, donirao hrane u vrijednosti 3.178.000 kuna što je oko 30 posto donacija u prošloj godini.

Nagrađene tvrtke su na godinu dana dobile pravo korištenja titule „Najdonator“ i službenog logotipa. Uručena im je i statua čiji je dizajn, kao i logotipa, izabran na natječaju na kojem je pobijedio Mirko Tivanovac, gimnazijalac iz Vukovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 01:25