PRESKOČIO NEKOLIKO RATA

DUGOVAO 434 KUNE HZZO htio ovršiti svog novog ravnatelja zbog neplaćanja duga za dopunsko osiguranje!

 Davor Žunić / CROPIX

Dan nakon što su u javnost napokon dospjeli detalji iz životopisa novog vršitelja dužnosti ravnatelja HZZO-a Luciana Vukelića, do medija pristižu i neke nove informacije o novom čelniku ove važne institucije.

Visoka plaća

Konkretno, Jutarnji je od izvora iz Rijeke primio dokumentaciju iz koje je vidljivo kako novi vršitelj dužnosti ravnatelja HZZO-a i predsjednik riječke organizacije HDZ-a u nedavnoj prošlosti nije baš bio pretjerano revan u izvršavanju svojih obveza prema Zavodu kojem od prije tri tjedna sjedi na čelu.

Točnije, HZZO je u siječnju 2016. godine bio prisiljen s ugovarateljem police dopunskog osiguranja Lucianom Vukelićem, tadašnjim saborskim zastupnikom s plaćom od oko 16 tisuća kuna, raskinuti ugovor o polici osiguranja, i to zbog “neizvršavanja obveza”.

Uvjeti za posao

Iza tog formalno-pravnog naziva zapravo se krije činjenica da Lucian Vukelić Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje nije uplatio nekoliko dospjelih polica na ime dopunskog zdravstvenog osiguranja, u ukupnom iznosu od 434 kune, zbog čega je HZZO u siječnju 2016. godine s njim odlučio raskinuti ugovor.

Polica je bila sklopljena za razdoblje od 17. srpnja 2015. do 16. srpnja 2016. godine, ali je prema podacima iz dokumentacije u posjedu Jutarnjeg lista raskinuta pet mjeseci prije isteka.

Budući da Lucian Vukelić ni nakon raskidanja ugovora nije bio baš previše revan u plaćanju svojih obveza, doznaje Jutarnji list od svojeg izvora, HZZO mu je na kraju u ožujku 2016. godine putem javnobilježničkog ureda poslao ovršni prijedlog s datumom izvršenja 4. travnja, nakon čega je Vukelić, doznajemo, ipak podmirio sve svoje obveze prema HZZO-u.

Dugovanja su, doznajemo, u cijelosti podmirena 29. ožujka 2016. godine, a Vukelić nakon toga više nije obnavljao svoju policu dopunskog osiguranja.

Podsjetimo, taj je riječki HDZ-ovac na mjesto vršitelja dužnosti HZZO-a, po javnom natječaju, imenovan krajem listopada ove godine, a iako su u Ministarstvu zdravstva ustvrdili kako je zadovoljio sve uvjete za poziciju ravnatelja te ustanove, on je ipak umjesto za ravnatelja u punom mandatu izabran samo na mjesto vršitelja dužnosti, i to u razdoblju od maksimalno godinu dana.

Upravljačko iskustvo

Zašto Vukelić ipak nije izabran u punom mandatu, iz Ministarstva zdravstva ne pojašnjavaju, ali kažu kako je uvjete iz natječaja, koji se odnose na minimalno pet godina upravljačkog iskustva, definitivno ispunio.

Sudeći prema podacima iz njegova životopisa, to se odnosi na činjenicu da je deset godina bio voditelj Odjela za športsku traumatologiju Poliklinike za ortopediju Lovran, a u prilog mu ide i činjenica da je bio potpredsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora, kao i član nekoliko upravnih vijeća bolnica.

Bez odgovora

V. d. ravnatelja Vukelića preko ureda glasnogovornika HZZO-a zamolili smo kratak komentar situacije s njegovom policom dopunskog osiguranja, a informacije o konkretnom slučaju zatražili smo i od pomoćnika ravnatelja za dobrovoljno zdravstveno osiguranje Lea Šunjića.

Zanimalo nas je zašto Vukelić nije izvršavao svoje obveze, kao i načelan podatak nakon koliko se mjeseci neplaćanja rata u pravilu raskidaju ugovori o dopunskom osiguranju.

Ipak, do zaključenja broja iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nismo primili ni pismeni ni usmeni odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:38