TELEVIZIJSKE DEBATE

DUEL NA HTV-u: U HDZ-u su uvjereni da će Plenković u izravnom sučeljavanju 'pomesti' Bernardića, a u SDP-u, pak, vjeruju da HDZ čeka grubo otrežnjenje

Do izbora samo dva sučeljavanja u samom finišu kampanje
Davor Bernardić; Andrej Plenković
 Zeljko Puhovski, Ranko Suvar / CROPIX

Kako to često biva u predizbornim kampanjama u Hrvatskoj - prisjetimo se samo posljednje, predsjedničke utrke u kojoj su se Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović dugo igrali “skrivača” i nadmudrivali se oko toga hoće li se, gdje, kada i koliko puta sučeliti u izravnom televizijskom prijenosu - i ovom kampanjom posljednja dva dana dominira tema o TV debatama.

Tako je premijer Andrej Plenković pozvao šefa oporbe Davora Bernardića da skupi hrabrosti i dođe 16. lipnja na televizijsku debatu na HTV kako bi “građani doznali tko što zna i tko što može za Hrvatsku”.

- Tako ćemo konačno razgrnuti i razotkriti sve floskule odnosno tanke i šuplje priče koje Bernardić i njegova ekipa puštaju u eter ne samo u kampanji nego zadnje četiri godine - samouvjereno je poručio predsjednik Vlade i HDZ-a. Cilj te Plenkovićeve inicijative bio je da se Bernardića prikaže kao kukavicu koji nema hrabrosti ući u ring i “potući” se s njim jedan na jedan.

Likovanje

- Već na prvom koraku uplašeni Bernardić pobjegao je glavom bez obzira! Podvio je rep i pobjegao u mišju rupu čim je prvi put trebalo izaći na sučeljavanje - likovali su iz HDZ-a odmah nakon što su doznali da je šef SDP-a odbio to sučeljavanje. Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u četvrtak je još jednom objasnio zašto nisu pristali na TV duel na državnoj televiziji.

- Neće nama Plenković uime HTV-a određivati termine predizbornih sučeljavanja. I to još prije nego što je službena kampanja počela?! Osim toga, zašto Plenković na to sučeljavanja na HTV-u osim našeg Bernardića nije pozvao i druge lidere jakih političkih opcija? Zašto nije pozvao i Božu Petrova, recimo? Plenković je ovim manevrom htio odrediti trenutak kada će prava kampanja početi, a to je napravio tako što je Bernardića pozvao na državnu televiziju samo zato što premijer nema nikakav program, nema ljude oko sebe, nema ništa - kaže Vukas. Glavni tajnik SDP-a rekao nam je kako Bernardić ne bježi od televizijskih sučeljavanja i da će doći na duel s Andrejom Plenkovićem 29. lipnja na RTL, te 3. srpnja na Novu TV.

I dok je premijer Andrej Plenković, kao i svi njegovi najbliži stranački suradnici, potpuno uvjeren da bi u televizijskoj debati jedan na jedan pomeo šefa SDP-a, Bernardićev suradnik za Jutarnji list kaže kako bi se predsjednik HDZ-a kao i ljudi oko njega mogli jako iznenaditi.

- Bernardić će pošteno izudarati Plenkovića na temama korupcije, ali i vanjske politike. Pa Plenkoviću je pola ministara iz Vlade izletjelo zbog korupcijskih afera, a HDZ-ov prijatelj Viktor Orban ponaša se prema Hrvatskoj kao prema drugorazrednoj državi, koloniji, crtajući karte u kojima svojata hrvatski teritorij. Tu će Bernardić izdominirati, bez obzira na to što je Plenković nominalno vrstan diplomat - kaže naš sugovornik iz vodeće oporbene stranke.

Debatiranje

U HDZ-u su, pak, sasvim sigurni da Davor Bernardić jednostavno ne može ravnopravno debatirati s njihovim šefom.

- U kampanji je upravo televizijsko sučeljavanje najbolja prilika da birači prepoznaju razliku između dva politička konkurenta. Da vide tko je tu kompetentan i ozbiljan državnik, a tko neozbiljan i nekompetentan oporbeni političar. Mislim da će se velika kvalitativna razlika između Plenkovića i Bernardića vidjeti u svim temama - od gospodarstva, preko sigurnosnih pitanja pa do vanjskopolitičkih tema. Nakon svega što ćemo vidjeti u njihovom televizijskom sučeljavanju, uvjeren sam da će velika većina gledatelja Plenkovića prepoznati kao uvjerljivo ozbiljnijeg i odgovornijeg političara - kaže naš sugovornik iz HDZ-a. A što je s ostalim liderima političkih opcija koje imaju realne šanse osvojiti priličan broj saborskih mandata?

Propao pokušaj

Kako neslužbeno doznajemo iz više izvora, postojala je ozbiljna ideja da se na jednoj televiziji za tjedan dana održi TV sučeljavanje gdje bi osim Plenkovića i Bernardića sudjelovao i Miroslav Škoro. No kako trenutno stvari stoje, to sučeljavanje “visi”, i trenutno je izvjesnije da ga neće biti. Suma sumarum, od izravnih TV duela najvjerojatnije ćemo vidjeti samo dva duela i to isključivo između premijera Andreja Plenkovića i šefa oporbe Davora Bernardića u razmaku od nekoliko dana, u samom finišu kampanje. Politolog Višeslav Raos kaže kako se ne treba precjenjivati utjecaj sučeljavanja na same rezultate izbora.

- Premijer Andrej Plenković misli da mu u direktnom televizijskom sučeljavanju nitko na hrvatskoj političkoj sceni nije ravan. Osim Zorana Milanovića, ali on se ne natječe na ovim izborima. Međutim smatram da Davor Bernardić nije bez šanse u TV duelu protiv Plenkovića. Dok će Plenković biti u nekim temama, pogotovo onih koji se tiču Europske unije i vanjske politike, Bernardić bi mogao biti jak na temama koje se tiču zdravstva, školstva, pitanju Ine ili pak zagrebačkog potresa. Kako god bilo, smatram da TV duel neće utjecati na krajnji izborni rezultat, barem ne u onoj mjeri u kojoj to misli premijer - kaže Raos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:44