VELIKA PRIČA O TINEJDŽERIMA PRIJATELJIMA

DUBROVNIK U CRNOM 'Lukša je shrvan, u neviđenoj depresiji. Odvezao je prijatelje u smrt'

Lukša je u neviđenoj depresiji. Shrvan je jer je svjestan da je prijatelje odvezao u smrt, neće mu biti lako nositi se s tim teretom do kraja života, kaže Lukšin prijatelj

Jako nam je teško. Izražavam najdublju sućut obiteljima. Ne znam što bih vam drugo rekao jer sam, jednostavno, bez riječi - pod vidnim šokom teškim nam je glasom izgovorio Milo Backović, otac 18-godišnjeg uzornog paraolimpijca Lukše koji je u večernjim satima na Božić upravo njegovim Golfom odvezao u smrt dvojicu prijatelja i zavio cijeli Dubrovnik u crno.

Duboko u sebi propitkuje svoju odgovornost za nesreću, zašto je sinu posudio auto. Za sve je kriva neprilagođena brzina po kišnom, sklizavom kolniku u blizini Kupara, kojom je jurio u Molunat gdje se održavao koncert Jelene Rozge. Poginuli su Luka Tolj (16) i Daniel Sentić (15), a ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Jerko Ferri Certić ne gasi nadu da će teško ozlijeđeni Božidar H. (16) ipak preživjeti.

FOTO: POGINULI TINEJDŽERI BILI SU SPORTAŠI Vozač je uspješan paraolimpijac, tek dobio vozačku

- Nakon operacije pacijentu je stanje stabilno. Na respiratoru je, ali i dalje mu je život u opasnosti. No, nadamo se da će preživjeti - poručio je ravnatelj dubrovačke bolnice svjestan da su njegove riječi mala utjeha Božidarevoj obitelji i prijateljima. Božidar je, kako neslužbeno doznajemo, ostao bez slezene, operirana mu je smrskana noga i u induciranoj je komi.

Za razliku od roditelja koji ne gube nadu da će se njihov Božidar izvući te u novu godinu ući s drugom prilikom za život, utjehe nema za obitelji poginulih tinejdžera Luke Tolja i Danijela Sentića. Svi se pripremaju za posljednji ispraćaj svojih uzoritih srednjoškolaca, prijatelja, susjeda, poznanika...

Crkva sv. Mihajla bila je u četvrtak navečer pretijesna da bi primila sve koji su došli na misu zadušnicu za poginule.

- Lukša je u neviđenoj depresiji. Fizički je dobro prošao, ali psiha mu je totalno uništena. Shrvan je jer je svjestan da je prijatelje odvezao u smrt. Neće biti lako nositi se s tim teretom do kraja života, a još nije ni počeo pravo živjeti. Mlad je vozač i odzvanjaju mu u glavi prometni propisi i zabrane. Znate, on je plivač s invaliditetom i pun je ponosa za svaki mukotrpno stečeni rezultat, pa tako i kad je prije nešto više od mjesec dana i nakon dodatnih napora oko vožnje, stekao vozačku dozvolu. Bio je presretan. Kad se samo sjetim njegove prve ‘probne’ vožnje. Adrenalin je iz njega iskakao, baš kao i kad osvoji neku medalju. Sad će se neki zlobni dušebrižnici pojaviti s pitanjem kako je Lukša prošao liječnički pregled i dobio vozačku.

- Bit će jadno ako problematiziranje nesreće krene u tom pravcu. Pa on je vrhunski sportaš koji je napornim treninzima dokazao da unatoč svemu pobjeđuje - pričaju Lukšini prijatelji šokirani tragedijom koja je dovela u pitanje Lukšin nastup na Europskom prvenstvu iduće godine.

Luka Tolj, poginuli zaljubljenik u balun, inače član juniorske momčadi NK GOŠK, povodio se rečenicom “emocije u sportu ponekad su veće nego u ljubavi. Teško da netko tko nije osjetio takvo što, može to razumjet”. Neutješni prijatelji po društvenim mrežama opraštaju se od njega uz bezrezervno uvjerenje: “Ma ljudi, Luka je i dalje živ. Samo što sada s anđelima na nebu preponosno igra nogomet!”

Nitko iz ožalošćenih obitelji ne kontaktira ni sa kim. Za bilokakav komentar ostali smo uskraćeni i iz sportskih klubova u kojima su stradali mladići trenirali. Ono što tek treba proći je organiziranje sprovoda i okončanje istrage.

Još nije poznato je li vozač Backović prilikom slijetanja s ceste u Golfu III koji se potom zabio u staklo i reklamni pano bio pod utjecajem alkohola, no točne okolnosti tragedije rezimirat će istražni sudac Damir Jasprica. U rješavanju tragične blagdanske tragedije pomoći će i preostala dvojica maloljetnika iz automobila - Filip Z. i Tonći J. koji su o dvostrukoj smrti prijatelja kao i samoj nesreći doznali na bolničkoj postelji tijekom sanacije ozljeda.

Oni su zajedno s vozačem Lukšom koji će, kako doznajemo, imati na dispoziciji psihološku pomoć, jučer zadržani u bolnici. Pitaju se svi zajedno - kako dalje s tolikom prazninom u srcu, jer su “Luka i Daniel bili dobre duše dubrovačkog kraja”

PROMETNI VJEŠATAK GORAN HUSINEC: 'Nije isto kad si u autu sam ili s još petoricom'

Velika brzina, neiskusni vozač, pretovareni Golf i to što najmanje jedan putnik nije bio vezan kobne su činjenice u ovoj tragediji, zaključuje prometni vještak Goran Husinec analizirajući fotografije i neslužbene podatke o teškoj nesreći koja se jutro nakon Božića dogodila u Kuparima kod Dubrovnika.

- Mladi vozač ne može znati da se auto ne ponaša jednako kad je on u njemu sam i kad je u njemu još petero putnika. U zavojima su sile potpuno drugačije, a zaustavni put i dvostruko dulji. K tome, putnici koji nisu vezani prvi ginu - kaže vještak Husinec. (D.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2024 20:25