SUMNJIVA KUPNJA

Dubrovnik: Pero Vićan prodaje zgradu Općine bez dozvole Grada?

Andro Vlahušić tvrdi da je to samostalna odluka DPDS-a, a čim ga se gradonačelnik odrekao, Denis Orlić isključio je svoj mobitel
 Admir Buljubašić/CROPIX

DUBROVNIK - Tko laže? Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić ili predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, odvjetnik Denis Orlić. To je pitanje koje se nameće nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća i svih dosadašnjih oprečnih izjava dvojice ključnih aktera o kupnji nekretnine na otoku Šipanu. Zgradu bivše Općine je zbog obveze prvokupa Gradu ponudio Pero Vićan, kontroverzni vlasnik tvrtke Dubrovačkog primorja i koalicijski partner u vlasti.

Bura iz redova HDZ-a

Društvo prijatelja dubrovačke starine koje se brine o gradskim zidinama i od ulaznica godišnje ubire barem 30-ak milijuna kuna uplatilo je, naime, nedavno na račun tvrtke Dubrovačko primorje milijun kuna za kupnju nekretnine na Šipanu za koju je Vićan tražio oko pet milijuna kuna.

Prema postojećem Ugovoru između Grada i Društva, na to ono ima pravo, ali jedino uz suglasnost Gradskog vijeća, što se ovoga puta nije poštovalo, zbog čega se digla bura iz redova HDZ-a.

Gradonačelnik Dubrovnika Vlahušić je od čitavog tog postupka javno, s vijećničke govornice, oprao ruke, rekavši kako je to samostalna odluka Društva prijatelja na koju nije utjecao, a pridružila mu se i predsjednica Gradskog vijeća, SDP-ovka Olga Muratti. Jutro nakon što ga se Vlahušić odrekao Orlić je isključio mobilni telefon, a tajnik društva Niko Kapetanić nije želio odgovoriti na pitanje o tome u dogovoru s kim je odluka donesena, “zbog stava da izjave može davati samo predsjednik etc. etc.“

Prekršen je Ugovor

Društvo, navodno, ima gradonačelnikov nalog za uplatu novca na Vićanovu tvrtku, stoga još više čudi iznenadna netransparentnost njihova poslovanja. Više puta dosad Orlić je, naime, javno isticao kako je Društvo posudilo novac, koji prema Ugovoru pripada Gradu, od prodaje ulaznica za zidine.

- Da zna kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine postalo ‘ubožnička banka’ iz koje svatko uzima kako hoće, osnivač ove ugledne institucije Lukša Beritić zasigurno bi se prevrtao u grobu. Nije nam jasna šutnja Društva prijatelja, a ako su dali novac za kupnju nekretnine na Šipanu, povrijedili su Ugovor s Gradom u više točaka: prvo, nisu imali suglasnost Gradskog vijeća što su morali; drugo, odobrili su kupnju kuće izvan povijesne jezgre iako u Ugovoru precizno stoji da to ne smiju - oštro je reagirao Antun Kisić, opozicijski HDZ-ov gradski vijećnik, zatraživši točan ispis svih isplata i transakcija Društva prijatelja koje je dosad na različite račune isplatilo oko 7 milijuna kuna, bez ikakvih odluka Gradskog vijeća.

No, iz njegovih riječi dalo se naslutiti kako je teško povjerovati u tvrdnje gradonačelnika Vlahušića kako u svemu tome “nije imao svoje prste“, dodajući da je nečuveno da gradonačelnik prisvaja prava Gradskog vijeća, a rekao je i kako se stvara dojam da je gradska vlast na perfidan način željela ostvariti paraproračunske prihode za različite namjene.

Prisvajanje prava

Inače, Društvo prijatelja dubrovačke starine je 8. veljače 2010. uknjižilo pravo plodouživanja na dubrovačke zidine, što nije neuobičajen pravni postupak, ali je pitanje zašto je to prvi put učinjeno nakon njihova pedesetogodišnjeg korištenja najveće gradske atrakcije. Odnedavno na trima dubrovačkim tvrđavama vijori se zastava Društva prijatelja dubrovačke starine, što je također novost u Gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:43