KOMEMORACIJA

Dubrovnik: Obljetnica avionske nesreće u kojoj je poginuo američki ministar trgovine Ron Brown

Sudionici komemoracije upisali se i u knjigu žalosti u Memorijalnoj kući Ronalda Browna
 Bozo Radic/Cropix

Povodom 26. obljetnice zrakoplovne nesreće u kojoj je 3. travnja 1996. kod zračne luke u Čilipima stradalo američko gospodarsko izaslanstvo predvođeno tadašnjim ministrom trgovine SAD-a Ronaldom Brownom, u nedjelju je u Dubrovniku održana komemoracija u čast poginulima.

Doministrica u američkom Ministarstvu trgovine Marisa Lago istaknula je kako se i nakon 26 godina komemoracijom nastavlja žalovati trideset i petero tragično poginulih koji su radili za mir i blagostanje u ratom razorenoj regiji.

„Tadašnji predsjednik Bill Clinton misiju koju je predvodio ministar Ron Brown opisao je misijom mira i nade, kako bi se pomoglo obnoviti razorenu zemlju i donijelo bolje sutra kroz iskren rad i zajednički pothvat”, rekla je Lago.

„Koliko bi zadovoljni danas bili članovi te misije da su danas s nama u Dubrovniku i Hrvatskoj, NATO saveznici, članici Europske unije i regionalnoj gospodarskoj uspješnoj priči", dodala je.

Lago je izrazila uvjerenost da ministar Brown i oni koje je vodio ne bi ustuknuli ni pred izazovima današnjice i da bi dijelili njezino uvjerenje da kroz partnerstvo i suradnju možemo zajedno biti ustrajni u traženju mira, blagostanja i sigurnosti.

U komemoraciji su sudjelovali i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać, privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH Mark Fleming, pukovnik Darko Arapović u ime Ministarstva obrane te predstavnici Općine Konavle.

Sudionici komemoracije upisali se i u knjigu žalosti u Memorijalnoj kući Ronalda Browna.

Nedaleko od zračne luke u Čilipima, na području brda Sveti Ivan, 3. travnja 1996. godine prilikom velikog nevremena srušio se američki vojni zrakoplov s američkim ministrom trgovine Ronaldom Brownom i delegacijom s još 34 osobe, koja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima.

Svi putnici su poginuli, a među njima i dvoje hrvatskih državljana.

Ron Brown rođen je u Washingtonu, a odrastao u New Yorku u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Studirao je na Middlebury Collegeu. Služio je vojni rok u Južnoj Koreji i Europi, oženio se i završio studij prava.

Radio je kao odvjetnik i lobist, imao je funkcije u Demokratskoj stranci, a uspješno je sudjelovao i u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona, koji ga je nakon pobjede na izborima 1993. godine imenovao ministrom trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:23