PRITISAK NA DJECU

DUBROVAČKI BISKUP 'Ne zlorabite mise i satove vjeronauka za referendum o braku'

Ako netko od učenika na vjeronauku postavi pitanje o referendumu, onda zaslužuje odgovor, ali bez ucjena i prisile, kaže nam dubrovački biskup Mate Uzinić
 Tom Dubravec / CROPIX;

Bilo kakva ucjena ili pritisak na djecu na satovima svih predmeta, a posebice vjeronauka, nedopustiva je. Na referendum treba izaći i glasovati po svojoj savjesti. To je jedina poruka koju vjeroučitelji trebaju slati u školama - rekla nam je prof. Sabina Marunčić, voditeljica Odjela za stručno-pedagoški nadzor svih vjeroučitelja u Hrvatskoj.

Ta iskusna 49-godišnja vjeroučiteljica, koja je i viša savjetnica za vjeronauk u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, za Jutarnji list komentirala je prijavu Prosvjetnoj inspekciji koju je u subotu anonimno poslala jedna profesorica engleskog jezika iz Splita. U prijavi se, među ostalim, navodi kako neki splitski vjeroučitelji rade pritisak na djecu da im roditelji na referendumu o braku moraju glasovati “ZA”, a da učenici moraju donijeti fotografiju kao dokaz kako bi dobili prolaznu ocjenu iz vjeronauka. U prijavi ne piše o kojoj je točno školi riječ, tako da će nadležnim institucijama biti teško ispitati slučaj i utvrditi jesu li informacije točne.

Prof. Marunčić ne vjeruje da je to istina jer kaže da poznaje sve školske vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije. Međutim, kao nadzornica može postupati i prema anonimnoj prijavi, uz dopuštenje ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje. Ali budući da se u prijavi ne navodi ime škole, a da na tom području postoji 50 srednjih i stotinjak osnovnih škola, teško da će moći nešto napraviti.

- Ako bih išla u nadzor, morala bih znati točno o kojoj se školi i o kojem vjeroučitelju radi. Ako bi se utvrdilo da netko doista radi pritisak na djecu, osobno bih se pobrinula da takav vjeroučitelj više ne radi u školi. Ako se pak otkrije da to nije istina, onda bi ta profesorica svojim imenom i prezimenom trebala odgovarati zbog klevete - kaže Marunčić.

Kada je riječ o referendumu, koji je Sabor na inicijativu “U ime obitelji” raspisao za 1. prosinca, Marunčić kaže da vjeroučitelji nisu dobili nikakve naputke kako se postaviti i što djeci govoriti o tome. Prema njenom mišljenju, na referendum treba izaći i iskoristiti taj institut neposredne demokracije jer će se za organizaciju potrošiti toliko novca.

- Treba iskoristiti tu demokratsku inicijativu i glasovati prema svom uvjerenju. Vjeroučitelji mogu pozivati na referendum, s time da jedino što trebaju govoriti jest da se glasuje po savjesti - poručuje Marunčić.

Dubrovački biskup Mate Uzinić kaže da mu cijela priča o navodnoj ucjeni djeluje pomalo nestvarno.

- Ako je vjeroučitelj to doista i rekao, onda ima problem i tom čovjeku treba pomoći. Mislim da nitko nije toliko naivan da na taj način ucjenjuje djecu ma koji stav imao o referendumskom pitanju. Ta mi priča pomalo djeluje kao igra zavjere - kaže Uzinić.

Ako netko od učenika na vjeronauku postavi pitanje o referendumu, nastavlja biskup, onda zaslužuje i odgovor, ali bez ucjene i prisile.

- Zna se kakvo je kršćansko načelo i stav o braku i obitelji. Stojimo iza onoga što propovijedamo, ali nikoga ni na što ne prisiljavamo, a posebice se sat vjeronauka ne smije zloupotrebljavati. Isto je i s propovijedi, ona je propovijed evanđelja, a ne iznošenje stava o referendumu. U obavijesti nakon svete mise, međutim, imamo pravo obavijestiti vjernike o referendumu i sugerirati im da izađu i da glasuju prema svojoj savjesti - poručio je biskup.

Župnik u jednom dalmatinskom gradiću, koji drži samo crkveni vjeronauk, nije siguran da bi vjeroučitelji u školama išli tako daleko i ucjenjivali učenike. U župnim katehezama, nastavlja župnik, uopće se ne bave pitanjem referenduma.

- Referendumska tematika nije u programu župnih kateheza. Pratim medije i naišao sam na informaciju da neki vjeroučitelji navodno ucjenjuju učenike. Ne radim u školi i ne mogu to komentirati, no mogu primijetiti da svi koji danas rade u školi i uopće s djecom dobro znaju da učenicima nedovoljna ocjena nije nikakva ucjena - zaključio je župnik.

Vjeroučiteljica iz jedne osnovne škole kaže:

- Vjeroučitelji rade po zadanom programu i svojoj savjesti. Ima nas svakakvih, kao u svakoj branši. Mislim da je sve moguće, ne bih se zaklela da se neki od onih žešćih vjeroučitelja nisu malo ‘zaletjeli’ kad je riječ o ovoj tematici.

I ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović reagirao je jučer na navodne ucjene vjeroučitelja.

- Ako je to istina, zatražit ću postupanje Prosvjetne inspekcije i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Naglasio je i to da uvođenjem zdravstvenog i građanskog odgoja njegov tim osigurava zdravije odrastanje budućih generacija koje će sigurno znati cijeniti i svako manjinsko pravo i različitost svih s kojima u europskoj Hrvatskoj živimo.

- Njima sigurno neće padati na pamet raspisivati ovakve sramotne referendume, jer će znati da sloboda svakog od nas postoji ako bilo koje pravo jednog pojedinca ne ugrožava drugog - zaključio je Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 00:28