ODGOVOR NA KRITIKE

Državni tajnik Ivo Milatić: ‘Robne zalihe se redovito popunjavaju i točno se zna koliko čega ima‘

U 2020. nabavljeno je robe u vrijednosti 446 milijuna kuna, a kada je riječ o kontejnerima trenutno ih je na Banovini oko 2300
Ivo Milatić
 Damjan Tadić/Cropix

Robne zalihe se redovito nadopunjavaju, točno se zna koliko i čega ima a roba se nabavlja na javnom natječaju, rekao je u srijedu državni tajnik Ivo Milatić odgovarajući na kritike oporbe da su zalihe često nedostatne i da je tijekom potresa na Banovini nedostajalo nekih artikala.

U 2020. nabavljeno je robe u vrijednosti 446 milijuna kuna, a kada je riječ o kontejnerima trenutno ih je na Banovini oko 2300, a 1032 su u vlasništvu Ravnateljstva za robne zalihe. To smo nabavili u kratkom roku kako bismo odgovorili na izazove, kazao je Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, podnoseći izvješće o robnim zalihama za 2019.

Što se tiče šatora, koliko se tražilo toliko smo ih dali, ako netko govori da nismo dali ono što se tražilo, to je krivo, dodao je.

Milatić je istaknuo i kako se sva roba nabavlja na javnom natječaju odbacivši tvrdnje Marije Selak Raspudić (Most) da se kod nabava pogoduje određenim proizvođačima.

Sve robne zalihe se nabavljaju na javnom natječaj, a pritom se osim nabave zahtjeva skladištenje i zanavljanje roba jer se mora voditi o roku valjanosti, pa se najčešće javljaju ozbiljni hrvatski proizvođači, kazao je Milatić na opasku Selak Rasoudić kako se kod nabave barem tri namirnice, mesnih konzervi, tjestenine i sira, uvijek javlja samo jedan ponuđač.

„Robne zalihe su pandorina kutija problema i malverzacija”, ustvrdila je Selak Rasudić pitajući također kako je moguće da je u trenutku krize nedostajalo kontejnera. Problematizirala je i suspenziju javne nabave tijekom krize.

„Točno se zna čega i koliko ima, nije to pandorina kutija, to potvrđuje i bezuvjetan nalaz Državne revizije” , odgovorio je Milatić naglasivši da se zalihe redovito popunjavaju sukladno Zakonu o javnoj nabavi.

„Ne dozvoljavam da se govori da je to nešto loše”, poručio je.

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) kaže kako je neshvatljiv da pojedine stavke nisu bile u dovoljnoj mjeri osigurane tijekom potresa, te da je trebalo je agregata, produžnih kablova, svjetiljka, pelena za malu djecu ...

”To ste trebali predvidjeti, država o tome mora voditi računa”, kazao je Sačić ustvrdivši da netko nije odradio svoj posao i da je to bilo za vrijeme rata bi završio na sudu.

Neobično je da tri dana nakon potresa nije bilo vreća za spavanje, dodala je Rada Borić (NL) pitajući koliko često se provode kontrole zaliha.

Obvezna kontrola je u prosincu svake godine , a tijekom godine se još provode nasumične kontrole, pojasnio je Milatić.

Marijana Puljak (Centar) ocijenila je da su nakon potresa prije reagirali ljudi i susjedne zemlje nego robne zalihe. „Ako će sami građani, tvrtke i susjedne države svojim donacijama mijenjati državne robne zalihe onda nam takve zalihe ni ne trebaju” ustvrdila je.

Daniel Spajić (DP) pozvao je nadležno ministarstvo da pripremi ozbiljno izvješće o stanju robnih zaliha te slabostima koje su se pokazale tijekom pandemije i potresa.

Arsen Bauk (SDP) podsjetio je da oporbeni klubovi također predložili zaključak o upućivanju zahtjeva Državnom uredu za reviziju za reviziju strateških robnih zaliha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:29