SPORNI UGOVOR O RADU

Državni inspektorat podnio optužni prijedlog protiv Sveučilišta zbog Čovića, imamo dokument!

Prijedlog je podnesen zbog utvrđenih prekršaja prilikom sklapanja ugovora o radu između Hrvatskih studija i prorektora Čovića
Ante Čović; u pravokutniku: odluka Državnog inspektorata
 Srdjan Vrancic/cropix

Državni inspektorat potvrdio je jutros da je nakon inspekcijskog nadzora podnesen optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu protiv Sveučilišta u Zagrebu.

Ne navodeći imena, u odgovoru Inspektorata na upit Jutarnjega lista o ishodu inspekcijskog nadzora u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu stoji kako je nadzorom utvrđena osnovana sumnja u počinjenje prekršaja iz članka 23. stavka 1. Zakona o radu, kažnjivog po članku 228. stavku 1. točki 3, protiv pravne osobe i tada odgovorne osobe.

Inspektorat time potvrđuje navode Jutarnjeg lista prema kojima je zbog utvrđenih prekršaja prilikom sklapanja ugovora o radu između Hrvatskih studija i prorektora Sveučilišta u Zagrebu Ante Čovića, inspektorat podnio optužni prijedlog protiv Sveučilišta u Zagrebu kao pravne osobe i Marija Grčevića, kao odgovorne osobe na Hrvatskim studijima u trenutku produljenja ugovora o radu prorektoru.

Sporni ugovor potpisan je 20. rujna 2019., iako po navodu Ministarstva Ante Čović nije ispunjavao uvjete znanstveno-nastavnog radnog mjesta redovitog profesora u trajnom zvanju, budući da je tada imao više od 70 godina života.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras Hini je sinoć izjavio kako do sada Sveučilište nije dobilo ni prekršajni niti optužni prijedlog Državnog inspektorata. Rekao je i da ne zna odakle medijima takva informacija. Istodobno je izrazio čuđenje „da su mediji o tome prije upoznati nego Sveučilište“.

U nastavku prenosimo odgovor Državnog inspektorata na upit Jutarnjega o ishodu inspekcijskog nadzora povodom sumnji u nezakonito produljenje radnog odnosa prorektoru Sveučilišta Anti Čoviću:

„Inspekcija rada Državnog inspektorata izvršila je inspekcijski nadzor vezano uz okolnosti koje se odnose na navode iz Vašega upita. Nadzorom je ušteđeno postupanje protivno odredbama članka 102. stavka 6. i 7. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju („Narodne novine“, broj 123/03., 105/04., 174/04., 02/07. -OUSRH, 46/07., 45/09., 63/11.) i Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske, broj: U-1-5578/2013 i U-1-3633/2014, od 20. kolovoza 2014., a time i članka 23. stavka 1. Zakona o radu („Narodne novine“, br. 93/14, 127/17 i 98/19). Slijedom navedenoga, zbog osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 23. stavka 1. Zakona o radu, kažnjivog po članku 228. stavku 1. točki 3. toga Zakona, protiv pravne osobe i tada odgovorne osobe, podnesen je optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:36