OGLASILI SE

Državne nekretnine o adaptaciji podruma koji koristi Frka-Petešić: ‘Ne radimo po političkom nalogu, nego po godišnjem planu‘

Izvođač radova je izabran temeljem najjeftinije ponude od ukupno šest ponuđača, poručuju iz Državnih nekretnina

Zvonimir Frka-Petešić
 

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što su 24sata jučer izvijestili kako je na preuređenje podrumskih prostorija koje koristi predstojnik Ureda premijera RH Zvonimir Frka Petešić potrošeno 417.000 kuna, danas su priopćenjem reagirali iz Državnih nekretnina.

"Vezano za medijske upite na temu radnih prostorija i podrumskog prostora Državnih nekretnina d.o.o na lokaciji Palmotićeva ulica 24 u Zagrebu ističemo kako je riječ o nekretnini u vlasništvu RH kojom upravlja trgovačko društvo", kaže se na početku priopćenja.

U nastavku kažu kako je "adaptaciju navedenih radnih prostorija i podrumskog prostora, koji čine zajedničku cjelinu, Društvo planiralo redovitim poslovanjem te je sukladno planiranom i javno objavljenom u Planu nabave Društva za 2021. godinu, adaptacija i rađena".

"Izvođač radova je izabran temeljem najjeftinije ponude od ukupno šest ponuđača, po pravilima Zakona o javnoj nabavi i podzakonskim propisima poštujući sve propisane procedure javne nabave. Radovi su izvođeni za korisnika i investitora Državne nekretnine i za imovinu u vlasništvu RH te su pokrenuti za potrebe Društva s ciljem održavanja imovine i sprečavanje iste od propadanja – što je i obveza Društva", kaže se u priopćenju.

Iz Državnih nekretnina navode kako je postupak nabave radova proveden kroz Elektronički oglasnik javne nabave "te se bilo koji zainteresirani ponuđač mogao javiti i dostaviti ponudu, sukladno javnoj obavi". Kažu kako se na poziv za nadmetanje javilo šest ponuditelja te je stručno neovisno povjerenstvo ocijenilo ponude sukladno Zakonu o javnoj nabavi i odabralo najjeftiniju ponudu.

"Zapisnik i odluka o odabiru javno su dostupni svima zainteresiranima u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Najjeftinija ponuda je bila ona društva Kulture prostora i iznosila je 333.706,65 kn dok je druga pristigla ponuda bila skuplja za 51.568 kuna što je 15% skuplje od najjeftinije te iznosi 385.274,90 kn. Najskuplja pristigla ponuda bila je na iznos od 425.009,20 kuna što je za 91.303,00 skuplje.

Zaključno, Državne nekretnine su javni naručitelj i obveznik javne nabave koju provodi stručno povjerenstvo sastavljeno od educiranih i certificiranih osoba za javnu nabavu koje su neovisne te kazneno i prekršajno odgovorne za provedbu nabave. Društvo ne posluje po ičijim nalozima, već prema godišnjim planovima, planovima nabave i u skladu s propisima, o čemu svjedoče i dosadašnji pozitivni revizijski nalazi u kontinuitetu od 2016. godine. Trgovačko društvo radi kao stručno tijelo po profesionalnim standardima i Zakonu o trgovačkim društvima, a ne kao političko tijelo kakvim ga se u medijskom prostoru kontinuirano želi prikazati", zaključuje se u priopćenju.

Posljednje informacije o Frki Petešiću večeras je komentirao i premijer Andrej Plenković. - Ljudi svakako uređuju svoje podrume. Nisam bio u njegovom podrumu. Nadam se da će Državne nekretnine sve pojasniti. Hajka i haranga koja traje na njemu jedna je od glupljih i iritantnijih u hrvatskom medijskom prostoru - rekao je premijer te sva pitanja koja su mu postavljena na tu temu usmjerio na Državne nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:34