NENAMJENSKO TROŠENJE

DRŽAVNA REVIZIJA DALA UVJETNO MIŠLJENJE RIJECI Obersnel: 'Ja dajem uvjetno mišljenje Državnoj reviziji!'

"Sve smo radili po propisima, a ovim se želi dokazati ne znam što, da smo svi lopovi i da radimo mimo zakona", istaknuo je Obersnel te poručio da i on Državnoj reviziji daje uvjetno mišljenje
 Ronald Goršić/CROPIX

RIJEKA - Državni ured za reviziju proveo je reviziju financijskih izvještaja i poslovanja grada Rijeke za 2012. te je dao uvjetno mišljenje, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je dao uvjetno mišljenje – Državnoj reviziji.

Nije mi jasno zašto je nalaz Državne revizije izazvao toliki interes medija kad je isti kao i proteklih osam godina, što pak upućuje na neučinkovitost zakonodavne vlasti jer je očito kako za ovakav način revizije nema adekvatan odgovor, rekao je Obersnel i ocijenio da se nekoliko godina ponavljaju isti nalazi te da to upućuje na potrebu mijenjanja zakonskih propisa.

Dodao je da su uvjetno mišljenje za 2012. dobili i drugi gradovi, primjerice Zagreb, Split, Osijek, Sisak, Bjelovar, Crikvenica i Novi Vinodolski, mnoga ministarstva, HZZO te Porezna uprava.

"Grlo mi se već osušilo govoreći o nenamjenskom trošenju novca", rekao je, dodajući kako smatra da je, ako se smanjuju porezni prihodi, logično da će se dio komunalne naknade potrošiti na poboljšanje standarda građana, korisnika socijalnog programa.

"Osobno mi je žao što nije uspjela inicijativa uvođenja poreza na nekretnine jer bi se tada ukinula komunalna naknada, grad bi imao porezni prihod i ne bi ga se prozivalo za nenamjensko trošenje novca, tj. za njegovo preusmjeravanje za socijalni program", rekao je riječki gradonačelnik.

Ocijenio je kako je najvažnije što se konačno izvješće Državne revizije dostavlja Državnom odvjetništvu pa je ono dužno poduzeti mjere ako iz nalaza proistječe da treba provesti istragu ili mjere prema nositelju izvršne vlasti. Dodao je da takvih mjera u Rijeci dosad nije bilo.

"Sve smo radili po propisima, a ovim se želi dokazati ne znam što, da smo svi lopovi i da radimo mimo zakona", istaknuo je Obersnel te poručio da i on Državnoj reviziji daje uvjetno mišljenje.

Među ostalim, Državna revizija upozorila je kako nisu iskazana ulaganja iz prijašnjih godina za gradnju vrtića i drugog od 68,9 milijuna kuna. Dio prihoda koji imaju propisanu namjenu, 39,2 milijuna kuna, nije potrošen za propisane namjene, a u državni proračun nije uplaćen pripadajući dio od prodaje stanova, neka su upozorenja Državne revizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:50