Obezglavljena tvrtka

Država smijenila šefa Zračne luke Osijek pa radnici ostali bez plaće: ‘Ovo je neozbiljno i neodgovorno‘

Novi direktor još nije izabran, zbog čega je potpuno blokirano financijsko poslovanje
 Emica Elveđi/Cropix

Zaposlenici Zračne luke Osijek, njih 56, još nisu dobili plaću za ožujak jer odluku o isplati nema tko potpisati, iako je novac za isplatu plaća doznačen na račun tvrtke.

Naime, Skupština društva, kojemu je s 55 posto udjela većinski vlasnik Republika Hrvatska, još je 8. travnja razriješila dužnosti direktora Davora Forgića, ali do danas novi nije izabran pa je potpuno blokirano financijsko poslovanje tvrtke.

- Osim naših plaća, zaustavljena su i sva druga plaćanja, poput obveza prema dobavljačima, plaćanja nabave i svega ostalog što treba potpisati ovlašteni potpisnik računa, a to je bio direktor. Plaće smo trebali dobiti do 15. travnja - rekao je jedan zaposlenik tog vječnog gubitaša koji je u posljednje tri-četiri godine živio praktički samo od onoga što plaća država kroz PSO ugovore s Trade Airom i Croatia Airlinesom za letove u Hrvatskoj.

Svi komercijalni letovi prema međunarodnim destinacijama u Forgićevu su mandatu ugašeni, a novi nisu ugovoreni, što je jedan od razloga koji su presudili direktoru šest mjeseci prije isteka mandata. Nešto više o razlozima smjene pokušali smo doznati i od njega, ali nije nam odgovorio. Što se tiče plaća, Forgić je napisao: "Sredstva za plaće za ožujak doznačena su nakon mog opoziva tako da nisam ovlašten dati nalog za isplatu".

Nije imao spreman projekt

Neslužbeno doznajemo da je direktoru presudilo to što nije imao spreman projekt modernizacije zračne luke, za što je Osječka županija iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem osigurala 395 milijuna kuna te što nema međunarodnih letova koje, primjerice, ima čak i aerodrom u Tuzli, a pogotovo što nije realizirao povratak Ryanaira u Osijek za koji je i Ministarstvo turizma bilo spremno sudjelovati u sufinanciranju linije Osijek - London.

Preduvjet je bilo plaćanje duga Ryanairu od tri milijuna kuna. Novac je i osiguran kreditom od 22 milijuna kuna, podignutom 2019. uz suglasnost Vlade, no Forgić ga nije želio platiti. Radnici su ljuti na Vladu i Ministarstvo prometa koji predstavljaju državu kao većinskog vlasnika (udjele imaju i Grad Osijek 25 posto te Osječko-baranjska županija 20).

- Direktora je trebalo i ranije smijeniti, a sad je problem što nisu odmah imenovali nasljednika. To je isto tako neozbiljno i neodgovorno kao i to što su ga dosad držali na funkciji - rekli su radnici koji su očekivali da će ime novog direktora doznati u petak 16. travnja, za kada je bila zakazana sjednica Skupštine. No, ona na kraju nije održana, i to zato što je sa sjednice Vlade u četvrtak u posljednji tren povučen prijedlog imenovanja novog direktora kojeg je Skupština trebala u petak samo potvrditi.

Povučena odluka

Kako doznajemo, riječ je o osječkom poduzetniku i menadžeru Ivanu Kosu, poznatijem kao bivšem predsjedniku Hajduka. S njim je navodno sve bilo dogovoreno, a nije poznato zašto je odluka povučena sa sjednice Vlade. Sada se čeka četvrtak i sjednica Vlade pa bi u petak Kos ili možda netko drugi mogao preuzeti Zračnu luku.

SDP-ov dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota smatra da je „neprihvatljivo da država koja skupa sa Županijom, dakle HDZ, ima 75 posto udjela razriješi direktora i ostavi tvrtku bez potpisnika računa zbog čega sada trpe radnici.”

- Ako je to vertikala koju spominju u svojim predizbornim programima, onda to govori i kako bi nam bilo ako HDZ, kako oni kažu, osvoji Osijek – rekao je Piližota, dok je HDZ-ov župan Ivan Anušić kazao da mu je „žao zbog novonastale situacije, pogotovo zbog toga što radnici još nisu dobili plaće.”

- Nadam se da bi, prema informacijama koje imam, ovoga tjedna taj problem trebao biti riješen te da će Zračna luka dobiti novog direktora i tako krenuti u realizaciju svih projekata, a radnici svoje plaće – rekao je Anušić. Upit smo poslali i Ministarstvu, ali nam do zaključenja ovog broja nisu odgovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:00