STAN OD 246 KVADRATA

Država kupuje rezidenciju za veleposlanstvo u Vatikanu za 905 tisuća eura: ‘Dobili smo 30 posto popusta‘

Državna tajnica u MVEP, rekla je kako se otvorila dobra prilika za stjecanje vlasništva jer je ponuđen popust
 Alberto Pizzoli/AFP

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za kupnju rezidencije u luksuznoj rimskoj četvrti Parioli za potrebe veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Riječ je o stanu od 246 četvornih metara u zgradi na trećem katu u Via Antonio Gramsci 36, s parkirališnim mjestom u podzemnoj garaži i podrumom, koji je veleposlanstvo imalo u neprekinutom najmu još od 1992. Vlasnici zgrade, Zaklada E.N.P.A.I.A., odlučili su prodati ovaj rezidencijalni stambeni kompleks i ponuditi najmoprimcima pravo prvokupa i popust od 30 posto.

Tako će Hrvatska, umjesto više od 1,2 milijuna eura, na koliko su vještaci službeno procijenili vrijednost nekretnine, platiti 905 tisuća eura. Cijena stanova u toj elitnoj četvrti kreće se od 4500 do 5000 eura po četvornome metru. Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici ishodilo je i dodatnu tržišnu procjenu nekretnine.

Riječ je o jednom od rezidencijalnih stanova koje je koristila i Jugoslavija, pa je bio namijenjen i ambasadorima SFRJ pri Svetoj Stolici. Posljednji jugoslavenski ambasador pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko je, pri raspadu Jugoslavije, taj stan zadržao za Hrvatsku, promijenio mu bravu te je tu bilo registrirano hrvatsko veleposlanstvo u Italiji prije nego što je, prvo, uzeta u najam vila u Ulici sv. Kuzme i Damjana, pa nakon toga kupljena zgrada u Bodiovoj ulici, gdje su veleposlanstvo u Italiji, konzularni i ini uredi, te rezidencija veleposlanika i stan vozača/sigurnjaka.

Kad je za prvog veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici akreditiran Ive Livljanić, on se uselio u tu rezidenciju.

Posljednji hrvatski veleposlanik u Vatikanu, a sada savjetnik predsjednika Republike za vanjske poslove Neven Pelicarić često je tamo znao priređivati diplomatske večere. Sam bi stavio pregaču i kuhao za svoje goste. Zadnju takvu svečanu večeru pripremio je 14. studenoga, večer prije predsjednikove audijencije kod Pape. Tradicionalna hrvatska jela kušali su državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin i podtajnik Odjela za države Državnoga tajništva mons. Mirosław Stanisław Wachowski, a s hrvatske strane uz Zorana Milanovića bio je i Orsat Miljenić.

Veleposlanstvo RH pri Svetoj Stolici ostaje u Ulici pomirbe, jer je to posljednja zgrada prije vatikanskog kompleksa oko Trga sv. Petra, pa je hrvatska zastava najbliža Vatikanu u najreprezentativnijoj ulici koja onamo vodi. Vlasnik zgrade je Kongregacija za evangelizaciju naroda. Najamnina je skupa, ali Hrvatskoj naplaćuju pola onoga koliko naplaćuju drugima. U istoj je zgradi Eurovizija i njezin centar.

Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, rekla je kako se otvorila dobra prilika za stjecanje vlasništva jer je ponuđen popust te da ćemo time trajno riješiti prostor za rezidenciju u Rimu, a neće se više plaćati najam. Za ovu odluku, dodala je, dobivena su i pozitivna mišljenja Državnog odvjetništva i Ministarstva financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:45