BITKA ZA GRADOVE

DRUGI KRUG ODLUČUJE PRAVOG POBJEDNIKA Rejting zadnjeg dana kampanje

Pogledajte trenutačne odnose u najvažnijim dvobojima nedjeljnih izbora

U 86 gradova birači u nedjelju, kada će se održati drugi krug lokalnih izbora, ponovno izlaze na birališta. Pobjeda nekih kandidata mogla se predvidjeti odmah nakon prvog kruga, no negdje će, kao što pokazuju i posljednje ankete, borba trajati dok se ne prebroji svaki glas.

Za dvije najveće stranke, SDP i HDZ, tek će rezultati s birališta 2. lipnja jasnije pokazati tko je pobjednik, a tko gubitnik. U prvom krugu SDP-ovi su kandidati uspjeli osvojiti pobjedu u 11 gradova, a HDZ-ovi u 26.

Najzanimljiva bitka vodit će se u Splitu.

Pobjeda SDP-ova kandidata donekle bi amortizirala neuspjeh u Zagrebu, no ako Baldasar ne uspije, najvećoj vladajućoj stranci moglo bi se dogoditi da ostane bez Dalmacije. U Zadru će teško srušiti HDZ-ovca Božidara Kalmetu, a prijeti im i gubitak Šibenika. Iznenađenje bi svakako mogao biti Osijek.

Jer još mjesec dana prije izbora činilo se da je nastavak vladavine HDSSB-a gotova stvar, a onda se pokazalo da ga nezavisni Ivica Vrkić uz potporu HNS-a i SDP-a ozbiljno ugrožava. SDP može biti miran u Rijeci jer je i HDZ svjestan da bi njihova pobjeda u tom gradu bila ravna čudu. Zato je situacija na krajnjem istoku potpuno neizvjesna.

U nekim gradovima uopće nije bilo anketa između dva kruga, pa se u Vukovaru, Puli, Zadru, Šibeniku i Sisku mogu uspoređivati rezultati iz prvog kruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 04:24