POČELA DISTRIBUCIJA

Druga faza cijepljenja: stigla Astrazeneca, prve doze poslane Slavoniji i Dalmaciji

Danas će prve starije osobe primiti prvu dozu novog cjepiva. Mogu ga odbiti, ali moraju čekati red za drugo cjepivo
 Nikša Stipaničev/Cropix

Jučer je počela distribucija prve pošiljke cjepiva AstraZeneca/Oxford u županijskim zavodima za javno zdravstvo, a prve doze građani će primiti već danas. U istom je "paketu" 16.800 doza AstraZenece/Oxforda te 8400 doza Moderne, ali Modernino će cjepivo dobiti oni koji se docjepljuju drugom dozom. Također, tijekom ovog tjedna trebalo bi stići 12 kutija Pfizer/BioNTechova cjepiva koje će se zasad koristiti za docjepljivanje onih već cijepljenih prvom dozom.

Jednostavno skladištenje

- Jučer smo prve doze AstraZenece dostavili u Dalmaciju i Slavoniju, sutra je dostava u Istru i središnju Hrvatsku, uključujući Zagreb, a u petak je na redu sjeverna Hrvatska - kaže dr. Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. To drugim riječima znači da će prve doze dio građana dobiti već danas.

Naime, obično traje dan ili dva dok se cjepivo ne dostavi u ambulante obiteljske medicine, gdje se obavlja cijepljenje.

S obzirom na to da je riječ o cjepivu jednostavnijem za skladištenje i distribuciju, neće biti problema i ako dostava potraje koji dan dulje.

To se prije svega odnosi, primjerice, na distribuciju na otoke jer za to cjepivo dovoljna temperatura kao za čuvanje u običnom hladnjaku.

Inače, u Hrvatskoj su do jučer potrošene 99.593 doze cjepiva, a za 39.332 građana cijepljenje je završeno jer su dobili i drugu dozu.

- Zagreb će dobiti oko 3000 doza cjepiva AstraZeneca/Oxford u ovom tjednu, a distribucija ovisi i o planovima liječnika primarne zdravstvene zaštite. Ukupno smo u Zagrebu cijepili 13.140 osoba, od kojih 8977 zdravstvenih djelatnika, 3933 korisnika i zaposlenika domova za starije te 230 radnika žurnih službi - kaže zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, dr. Sandra Šikić. Inače, dosad je u Zagrebu drugu dozu primilo 8248 građana, što znači da ih je toliko zaštićeno od virusa barem nekoliko sljedećih mjeseci.

No, to je još vrlo skromna brojka jer riječ je o vrlo malom postotku procijepljenih. Istina, bolje nije ni u drugim zemljama EU jer cjepivo stiže u premalim količinama.

U HZJZ-u su uvjereni da neće biti odbijanja cjepiva AstraZeneca/Oxford jer je pokazalo učinkovitost veću od 62 posto, s tim da se ona povećava i na 82 posto ako se druga doza daje nakon tri mjeseca.

Stručnjaci upozoravaju da nema razloga sumnjati u to cjepivo jer je učinkovito i za britanski soj, a za onaj južnoafrički manje je dobro, ali istodobno nema dokaza da su i ostala cjepiva učinkovitija u odnosu na taj soj.

Trajanje zaštite

Uostalom, još nije poznato koliko dugo traje zaštita od bilo kojeg cjepiva koje se trenutačno primjenjuje jer su istraživanja trajala prekratko. Pouzdano je jedino da su necijepljene osobe koje su preboljele covid-19 zaštićene najmanje šest mjeseci. Cjepiva bi, bez obzira koja, mogla ipak štititi dulje.

- Naš argument je da je cjepivo AstraZeneca/Oxford učinkovito, ispravno i dobro testirano. Bolje je da se do proljeća procijepimo cjepivom koje pruža 70-postotnu zaštitu nego da čekamo jesen da bismo se procijepili cjepivom koje daje 90-postotnu zaštitu - istaknuo je epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravtsvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 22:50