25 NOVIH SLUČAJEVA

Drastičan pad novozaraženih u posljednja 24 sata: ‘Ovo je znak da su mjere urodile plodom!‘

Računamo da će se situacija popraviti i u narednim danima, te da će sve zemlje prema nama otvoriti granice - kazao je Capak
Bruno Konjevic/POOL/CROPIX
 Bruno Konjevic/Pool/Cropix

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno je novih 25 slučajeva koronavirusa, a dvije osobe su preminule.

Broj pozitivnih osoba od 25. veljače do danas je 4370, a prosječna dob je 47,14 godina. Ukupno je testirano 104.132 uzoraka. 1028 osoba je testirano u protekla 24 sata. Na bolničkom liječenju je 147 osoba, od toga je 9 je osoba na respiratoru.

Do danas se oporavilo ukupno 3098 osoba. U protekla 24 sata iz bolnice otpušteno 990 osoba, što je 11 više nego jučer, a oporavljenih kod kuće je ukupno 2108, to jest 71 više u odnosu na jučer.

- U protekla 24 sata imamo dvije preminule osobe, što ukupno daje brojku od 122 osobe. Radi se o dvije ženske osobe 1944. i 1936. godište, obje su imale komorbiditete i nisu bile na respiratoru - rekao je Beroš.

Danas je na temelju prijedloga Stožera Vukovarsko-srijemske donesena odluka o tome da se svadbene svečanosti u županiji mogu održavati samo u krugu obitelji.

- Mjera će trajati do 4. kolovoza. Odlukom izlazimo u susret županijskom stožeru. To je poruka i ostalima da se pridržavaju mjera ili ćemo doći u situaciju da moramo ograničiti broj sudionika na svadbama i drugim svečanostima - kazao je Damir Trut.

Na pitanje razmišlja li se o tome na nacionalnoj razini, Krunoslav Capak kazao je Vukovarsko-srijemski stožer tražio da na vjenčanjima bude samo uzak krug uzvanika, te da je na tome donesena takva odluka.

Capak je kazao da oni koji imaju više od 100 uzvanika da to trebaju prijaviti Stožeru civilne zaštite što uključuje provođenje nadzora.

- Hoće li se ograničiti broj i koji će to biti o tome razgovaramo - kazao je Capak.

Je li današnja brojka rezultat strožih mjera?

- Prošlo je sedam dana od uvođenja tih mjera i vjerujemo da je to rezultat toga. Vidjet ćemo kako će se brojke kretati idućih nekoliko dana - kazao je Capak.

- EK je dala preporuku da se otvore granice i da se uvedu kriteriji za slobodan prelazak preko granice. Preporuka je bila da granični broj za slobodan prijelaz preko granice bude 16 novooboljelih kumulativno na 14 dana.

Pogađa nas odluka Slovenaca koji su uveli broj dana 10, a ako smo prema kriterijima Litve prešli tu granicu moguće je da su nas zbog toga stavljeni na njihovu crvenu listu nakon koje treba u samoizolaciju.

Računamo da će se situacija popraviti i da će sve zemlje prema nama otvoriti granice - kazao je Capak odgovarajući na pitanje zašto neke zemlje traže od svojih građana da idu u samoizolaciju nakon povratka iz Hrvatske. Reprodukcijski faktor R0 je, kaže, malo veći od jedan te prema njihovim analizama brojke će sad padati.

- Došli smo do zaključka da moramo promijeniti preporuke kod kulturnih događanja u koje spadaju i koncerti. Uz prijavu može biti više od 100 ljudi, da im omogućimo da ta prijava ide elektronskim putem preko kupnje karata, da se poveća broj sudionika događanja uz obavezno označavanje sjedećih mjesta uz distancu od 1,5 metar. Dogovorili smo da ćemo zajednički napraviti preporuke, HZJZ s Ministarstvom kulture. Prvi draft je napravljen, moramo to iskomunicirati međusobno i sutra bi ih mogli objaviti - kazao je Capak komentirajući situaciju s glazbenom industrijom.

Ministar Beroš otkrio je kada građani mogu očekivati jeftinije PCP testove.

- HZJZ je na sjednici Upravnog vijeća još u petak odobrio te cijene testova. Sukladno proceduri ista odluka treba biti objavljena u Narodnim novinama što očekujemo u srijedu - kazao je Beroš.

Capak je odgovorio hoće li biti pooštrene mjere za noćne klubove.

- Istarski stožer je ograničio radno vrijeme klubova do 2 sata. Nacionalni stožer ozbiljno razmatra da ograniči radno vrijeme noćnih klubova. Na znamo na koliko sati. Nadamo se da ćemo na sjednici u srijedu Nacionalnog stožera precizirati u kom smjeru će preporuke i radno vrijeme ići - kazao je Capak.

Capak je kazao da o hodočašćima za Veliku Gospu nisu razgovarali.

- Mi smo nedavno dobili prijedlog kako organizirati proslavu dana Oluje. Po tom principu veličine prostora i kvadrature koja je potrebna po jednoj osobi i provođenje svih drugih mjera da su higijena, distanca, dezinfekcija i maske, damo preporuke.

Ako nas traže da napravimo posebne smjernice i preporuke napravit ćemo ih za konkretan prostor i događaj - kazao je Capak.

Na pitanje o testiranjima, Capak je kazao da je četiri posto svih testova plaćeno privatnim novcem, a 96 posto je plaćeno preko HZZO-a.

Capak je na pitanje provodi li se u Hrvatskoj tzv. Švedski model kazao da smo daleko od toga jer Švedska nije imala karantenu te da se po tom pitanju ne možemo uspoređivati.

- Karantenom smo smanjili broj na nulu, a onda smo otvarali. Ja ne volim taj izraz, ali tako je postavljeno pitanje, plešemo sa virusom.

Nekad nas iznenadi pa se moramo vratiti korak nazad, nekad mi pritegnemo mjere pa idemo korak naprijed. Čini mi se da idemo u pravom smjeru - kazao je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:52