SUKOB S VLADOM

DRAMA U ZDRAVSTVU Medicinske sestre: 'I mi idemo u štrajk s liječnicima za povećanje plaća!'

Opći štrajk počet će sredinom rujna i, najavljuju, trajat će do ispunjenja zahtjeva

Opći štrajk medicinskog osoblja počet će najvjerojatnije sredinom rujna, kada bi se u pobunu zbog smanjivanja prava iz kolektivnog ugovora moglo uključiti čak 46 tisuća zdravstvenih djelatnika .

To se da naslutiti nakon što je jučer Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara održao sastanak predsjedništva, na kojem je potvrđena odluka o štrajku, ali zbog pravne procedure nije objavljen konačan datum početka “bijele bune”. Naime, sestre i medicinski tehničari o tom će datumu odlučivati u petak, kada će se sastati njihovo glavno vijeće. Ono što se sada zna jest to da će liječnici i sestre krenuti zajednički u štrajk istog dana. Medicinsko osoblje najavljuje da će se tih dana raditi kao nedjeljom.

Dakle, pacijenti će imati osnovnu zdravstvenu skrb, Hitna pomoć će normalno raditi, ali neće biti operacija, hladnog pogona i ambulantnih pregleda. Neće biti ni potpisivanja otpusnih pisama iz bolnica niti smrtovnica, što bi moglo mnogim pacijentima i njihovim obiteljima prouzročiti brojne probleme. Zato liječnici i sestre apeliraju na pacijente da ne dolaze kod liječnika ako nije hitan slučaj.

- Donijeli smo odluke o strategiji djelovanja u predstojećem štrajku koje će biti predložene Glavnom vijeću sindikata, koji onda mora donijeti konačnu odluku. Naši pacijenti moraju biti upoznati s činjenicom da će se raditi kao nedjeljom - poručuje Anica Prašnjak, predsjednica Sindikata sestara.

Štrajk će, najavljuju u sindikatu, trajati do ispunjenja zahtjeva ili “pružene dobre ruke od strane Vlade”, a do objave datuma pripremat će se letci za bolesnike i plakati.

Liječnici i sestre, podsjetimo, prosvjeduju nakon što je sud ukinuo prijašnji kolektivni ugovor i proglasio ga ništavnim. Nakon toga Vlada je potpisala novi tzv. mini-kolektivni ugovor samo s jednim sindikatom (onim Spomenke Abveršek), a ova dva sindikata na to nisu pristala. Prije su se dežurstva i pripravnosti plaćali kao prekovremni sati i za to je medicinsko osoblje dobivalo 50 posto uvećanu satnicu. Sada se to više ne bi plaćalo kao prekovremeni sati, već bi se medicinarima na osnovnu plaću dodavala uvećana satnica od devet do 18 posto, ovisno o tome jesu li dežurali ili bili pripravni radnim danom, vikendom ili blagdanom.

Pobunjeni sindikalisti tvrde da bi im se tim novim ugovorom primanja smanjila od 10 do 30 posto. Neki bi, tvrdi Prašnjak, izgubili od 350 do 1350 kuna mjesečno. Osim toga, tvrdi, ne plaćaju im se prekovremeni, pa jedna sestra zna godišnje imati i po 400 do 500 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:33