SAMOIZOLACIJA

Drama u varaždinskoj bolnici: Preko noći ostali bez 25 medicinara nakon što su operirali mladića

Muškarac je, nakon nesreće, bio u životnoj opasnosti. Djelatnici su ga testirali, ali nisu mogli čekati rezultate. Mladić ima Covid
 Željko Hajdinjak/Cropix

Varaždinska Opća bolnica preko noći ostala je bez čak 25 medicinskih djelatnika. Medicinari su od nedjelje kod kuće, pod mjerom samoizolacije. Među njima su dva neurokirurga, četiri anesteziologa i dva kirurga. Pribroje li se tome čak 17-ero medicinskih sestara, tehničara i pratećeg bolničkog osoblja, Opća bolnica Varaždin našla se u nezavidnoj situaciji.

Medicinari su morali u samoizolaciju nakon hitnog zbrinjavanja mladića stradalog u prometnoj nesreći u subotu, 22. kolovoza.

Prema policijskom izvješću, mladić se u Vinici oko 2.10 ujutro zbog neprilagođene brzine mopedom zaletio u stablo i pao.

Zahvat na glavi

- Priroda ozljeda je zahtijevala hitan i neodgodiv operacijski zahvat glave. Naknadno se testiranjem utvrdilo da je pacijent pozitivan na Covid-19 - ispričao nam je dr. Kudelić, neurokirurg koji je mladića i operirao. Mladić je sada stabilno, i nije u životnoj opasnosti.

Budući da je operirao stradalog mladića, i dr. Kudelić je među onima koji će 14 sljedećih dana raditi od kuće. Uz posao neurokirurga, dr. Nenad Kudelić obavlja i dužnost ravnatelja Opće bolnice Varaždin.

Pacijenti se danas zabrinjavaju i pitaju hoće li njihovi dogovoreni operacijski zahvati biti odgođeni.

Dr. Kudelić potvrđuje da će doći do odgode. Najavljuje nužnost privremene reorganizacije rada Odjela za anesteziologiju i Službe za kirurške bolesti.

- Određeni dio operacijskih zahvata, koje su planirali liječnici koji se nalaze u samoizolaciji, bit će odgođen za 14 dana, a svi hitni slučajevi i nadalje se zbrinjavaju jednako kao i dosad - rekao je dr. Kudelić, jedan od najcjenjenijih domaćih neurokirurga. Zbog toga je njegov privremeni izostanak iz operacijske sale veliko razočaranje za pacijente.

Varaždinska je bolnica, kao i sama Županija, stroga je kad su u pitanju mjere za suzbijanje koronavirusa. Tako se, primjerice, iako to službeno ne moraju, u varaždinskoj bolnici, uz pacijente naručene na operativni zahvat, rade i testovi svih pacijenata koji se primaju preko hitne službe. To se pokazalo itekako dobrom odlukom.

- Zahvaljujući tome, u kratkom je roku detektiran i drugi pacijent s asimptomatskom Covid-19 infekcijom, radi kojih je, nažalost, određeni broj djelatnika završio u samoizolaciji. Zbog takvih je mjera sigurnosti spriječen nekontrolirani prodor virusa među zdravstvene djelatnike i bolesnike - naglašava dr. Kudelić, i ističe kako bolnica nema zaraženih djelatnika.
Osim bolničkog osoblja, u samoizolaciji su iz varaždinskih medicinskih krugova i jedan tim Hitne medicinske službe te dva tima primarne zaštite.

Varaždinska županija zbog, kako kažu, narušene zdravstvene mreže, apelira na stanovništvo da “epidemiološke mjere opreza ne shvaćaju olako”.

Sporna svadba

Varaždinska županija dosad se dobro nosila s koronakrizom. Od početka pandemije bilo je 117 registriranih slučajeva, i njih 15 koji se županiji pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Prošli će vikend pokvariti ovu povoljnu statistiku. Na jednom su vjenčanju u okolici Ivanca zaražene četiri osobe.

Od Covida-19 oboljeli su mladenac, dva člana benda i uzvanica iz Švicarske. Budući da je na svadbi bio veliki broj gostiju, vjeruje se da će u danima koji slijede biti više potvrđenih zaraza.

U ovom je trenutku u županiji 49 zaraženih, od koji se njih devetero nalazi na liječenju u Općoj bolnici Varaždin. U izolaciji je 270 osoba, povezanih s oboljelima.

Dr. Nenad Kudelić i kolege na posao bi se, budu li testovi negativni, trebali vratiti 7. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:38