NE ZNAJU GDJE ĆE SPAVATI

DRAMA 178 PUTNIKA NA PLESU ‘Tvrtka je upravo propala, a let otkazan. Kako ću s četvero djece kući? Otkud mi 50 tisuća kuna?’

Moram skupiti 50.000 kuna za nove karte neke od drugih kompanija, očajna je Kata Hajsan
 Sandra Šimunović / CROPIX

Šok, nevjerica, prevara i katastrofa. Tim riječima jučer su nam situaciju opisali putnici na međunarodnom letu tvrtke Sky Greece koji je bez obavijesti otkazan u posljednji tren.

Točno 178 putnika koji su kupili karte za interkontinentalni let od Zagreba do kanadskog Toronta trebalo je poletjeti jučer u 12 sati i deset minuta no kad su se pojavili na aerodromu leta jednostavno - nije bilo.

Kako do Venecije

Većinu putnika na aerodromu je dočekala tek obavijest da se okupe u glavnoj konferencijskoj sali gdje ih je hrvatski predstavnik tvrtke Sky Greece obavijestio da leta nema i da se tvrtka, iako to službeno još nije potvrđeno, nalazi u stečaju.

Među brojnim putnicima na tom letu nalazila se i peteročlana kanadska obitelj Hajsan koja je odlučila ljetovati u Zadru.

- Čekirali smo se na internetu dan ranije. Nitko nam ne može reći da nije znao da dolazimo, trebali su nas obavijestiti da leta nema. U utorak smo krenuli za Zagreb iz Zadra, a ovdje nemamo smještaj. Privremeno smo smješteni u Sheratonu, no stvarno ne znam gdje ćemo spavati sutra - očajno nam je ispričala Kata Hajsan koja putuje s četvero maloljetne djece.

Povratna karta iz Toronta za svakog od njih koštala je 5000 kuna, a kako bi se vratili morat će platiti najmanje 50.000 kuna za karte na jednoj od drugih avio kompanija. Novac, kaže, ne zna gdje će skupiti.

Najveći problem predstavlja joj nedostatak mjesta na povratnim letovima. Naime, kući se mora vratiti do kraja tjedna jer radi kao medicinska sestra na odjelu za intenzivnu njegu, a prvi let na kojem je uspjela pronaći mjesto kreće tek u subotu iz Venecije. Strahuje da bi zbog kašnjenja mogla izgubiti posao, a o povratu novca još se ne usudi ni razmišljati.

Mjesecima bez plaće

- Naravno da mi je teško, ipak se radi o enormnom iznosu novca, no o tome još ne razmišljam. Pokušavam ostati pribrana kako bih našla način da se djeca i ja vratimo kući. Tek kad se vratim razmišljat ću o tužbi protiv kompanije jer ovo što smo doživjeli je čista krađa. Drugog objašnjenja nema - rekla nam je Kata Hajsan.

Mark Mocnaj, predstavnik tvrtke Sky Greece u Hrvatskoj, jučer nam je ispričao kako ni on nije imao prethodnih informacija o otkazanom letu te da nema najave iz tvrtke o daljnjim letovima. Dodaje da se čelnici tvrtke već danima nikome ne javljaju, a navodi i kako već mjesecima nije primio plaću.

Alternativni letovi

- U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom putnicima smo osigurali smještaj, no što se tiče povrata novca, nemam nikakvih informacija. Mogu samo reći da su letovi do danas bili puni te da tvrtka sigurno nije otišla u stečaj zbog loše prodaje, ali što se točno događa, ne znam ni sam - rekao nam je Mocnaj.

Glavni ured Hrvatske turističke zajednice očajnim je putnicima jučer organizirao smještaj za jednu noć u hotelu Sheraton.

Otprilike 50 putnika koji nisu uspjeli osigurati mjesto na alternativnim letovima za Toronto smješteno je u 20 hotelskih soba na trošak HTZ-a. Ističu kako im je žao prevarenih putnika koji su se našli u ovoj situaciji te da se nadaju da ovakvom gestom barem donekle mogu ublažiti već i ovako tešku situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:47