TRAŽI SE PREDSJEDNIK

Dragovan, Kolarić i Čičak su kandidati za poziciju novog šefa zagrebačkog SDP-a

Jučer je formiran tim za pregovore s Možemo! u Zagrebu, ali u SDP-u kažu da im je glavni problem devastirana i gradska organizacija

Branko Kolarić

 Marko Todorov/Cropix

Nakon izbacivanja predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca iz stranke potpuno su se promijenili prioriteti te najveće SDP-ove organizacije. Jučer je formiran tim zadužen za pregovore s Možemo! radi sklapanja novog koalicijskog sporazuma, no ta tema nema više ni približno onakvu težinu kakvu je imala još prije tri mjeseca.

SDP-ovci su, kako sami kažu, shvatili da je njihov glavni problem potpuno devastirana i zamrla organizacija. - Moramo organizirati i aktivirati zagrebački SDP jer ako to pod hitno ne učinimo, nemamo što tražiti na parlamentarnim izborima. S ovakvom organizacijom kakva je sada biti će nam potpuno svejedno hoće li Zagreb i dalje biti u četiri izborne jedinice, u tri ili jednoj. Ovakav SDP nema šanse - kaže jedan od sugovornika iz zagrebačkog SDP-a.

Staž i iskustvo

Napominje da je s te strane jako bitno tko će, nakon izbacivanja Gotovca iz stranke (a izbačen je jer je uoči stranačke konvencije inicirao prekid suradnje s Možemo! da o tome nije obavijestio stranački vrh) postati novi predsjednik organizacije, ali neće biti žurbe s novim unutarstranačkim izborima. Organizaciju će, tvrdi više SDP-ovaca, još jedno vrijeme voditi Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda "Andrija Štampar", a izbor novog predsjednika mogao bi se organizirati tek na proljeće.

Ne bude li se u međuvremenu nešto bitno promijenilo, nakon dugo vremena za čelnu poziciju zagrebačkog SDP-a trebali bi se natjecati ljudi koji su poznati i imaju ugled u široj javnosti, a istodobno im ne nedostaje unutarstranačkog staža i iskustva. Kao kandidata za budućeg predsjednika SDP-a Zagreb spominje se sadašnjeg v.d.-a Branka Kolarića, kojega je javnost dobro upoznala tijekom pandemije kao epidemiologa koji je iznosio vrlo jasne i argumentirane stavove. Jedan protukandidat bi mu trebao biti Igor Dragovan, bivši glavni tajnik SDP-a i bivši saborski zastupnik.

Dragovanov najveći kapital je veliko iskustvo u organizaciji stranke, njenom vođenju, pripremama za izbore i svim drugim aktivnostima koje su sastavni dio stranačkog života, ali i iskustvo u zakonodavnoj vlasti. Kao treći kandidat za šefa zagrebačkog SDP-a spominje se odvjetnik Alen Čičak. U mandatu SDP-ove vlade Čičak je bio zamjenik predstojnika Ureda za upravljanje državnom imovinom, a sada je partner u vrlo uspješnom odvjetničkom uredu.

O Gotovcu

Sva trojica potencijalnih kandidata za preuzimanje vodstva u zagrebačkom SDP-u smatraju da Gotovac nije bio dobar predsjednik organizacije jer se potpuno fokusirao na Joška Klisovića i imao negativan stav prema njemu kao predsjedniku Skupštine Grada Zagreba, te na odnos s Možemo!, a pritom zapostavio organizaciju. - Gotovac je imao samo jednu inicijativu, a to je bilo vraćanje imena Trga maršala Tita - kaže jedan od SDP-ovaca uz napomenu da se u ponovnom podizanju zagrebačkog SDP-a ne može računati gotovo ni na koga od sadašnje prve zagrebačke postave.

U odnosu na Klisovića naši sugornici kažu da je korektan i vrijedan, ali mu kronično nedostaje političkog talenta, što se najbolje vidi po tome što je unatoč poziciji šefa zagrebačke Skupštine ostao nevidljiv u javnosti. Na Ivana Račana se također ne računa jer se, kažu SDP-ovci s kojima smo razgovarali, nije dokazao kao stranački ideolog, a niti kao kadrovik (Gotovac je navodno na njegov prijedlog doveden za šefa zagrebačkog SDP-a). O zastupniku u Skupštini Renatu Peteku naši sugovornici kažu da mu je specijalnost isključivo kritika, a politika se ne može bazirati samo na tome, posebno rad u koaliciji.

Zanimljivo je da su sva trojica potencijalnih kanidata za novog šefa zagrebačkog SDP-a u vrlo dobrim odnosima i jedni o drugima iznose pozitivne stavove.

Pregovore će voditi Tomašević i Kolarić

Premda je Viktor Gotovac izbačen iz SDP-a zato što je inicirao prekid koalicijskog sporazuma s Možemo!, ta odluka Gradske organizacije je na snazi, stoga SDP i Možemo! trebaju pripremiti novi sporazum.

U Možemo! kažu da za sada ne mogu ništa reći o dokumentu koji tek trebaju proizvesti jer sve ovisi o tome što će SDP od njih tražiti. Jedino što su mogli kazati je da će pregovore voditi gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Sa SDP-ove strane vodit će ih Branko Kolarić, no ključne SDP-ove zahtjeve kazao nam je Alen Čičak. - Inzistirat ću da se provedu natječaji, imenuju preostala dva pročelnika i da se napokon preuzme vlast - kaže Čičak i dodaje da je njegov drugi zahtjev intenzivirati realizaciju malih komunalnih aktivnosti na razini gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 21:50