PROBLEM OBRAZOVANJA

Dr. Mislav Ante Omazić: Još uvijek ne odgajamo studente za 21. stoljeće

Omaziću još stižu ponude za posao sa svih strana. Radi na projektima za IBM, čiji je i ambasador, Svjetsku banku, UN, Novartis...
 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Kada bi se birao najkreativniji nastavnik zagrebačkog sveučilišta, nesumnjivo bi pobijedio 39-godišnji dr. Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta, stariji brat svjetski poznate modne kreatorice Ivane Omazić.

Fleksibilni studenti

Karizmatičnom profesoru ekonomije za savjet se sve češće obraćaju i studenti drugih fakulteta: trenutačno je sumentor na završnim radovima studentima farmacije, PMF-a i FER-a, što je rijetkost u akademskim krugovima. Nedavno mu se javila i studentica koja je završila operno pjevanje u Beču, sa željom da joj bude mentor pri izradi disertacije.

Omazić, docent na Katedri za organizaciju menadžmenta, nedavno je izazvao revoluciju na fakultetu kad je u sklopu kolegija “Menadžment promjena” potaknuo studente da, u zamjenu za puko štrebanje činjenica, kao dio ispita osmisle i u djelo provedu društveno korisne projekte. Studenti su zapošljavali beskućnike, volontirali u domovima za napuštenu djecu, prikupljali novac za stare, nemoćne, bolesne... Njihova požrtvovnost dirnula je sve u zemlji, uključujući predsjednika Josipovića i premijerku Kosor.

- Naš obrazovni sustav potpuno je krivo ustrojen. Nitko ne zna kako će svijet izgledati za pet, a kamoli za 50 godina, koliko će trajati radni vijek. Zaboravljamo da više ne odgajamo ‘one size fits all’ studente za 20. stoljeće, nego studente za 21. stoljeće koji moraju biti fleksibilni. U našem se sustavu sve temelji na znanjima što nisu nimalo postojana. U području kojim se bavim, znanja zastarijevaju svake dvije do četiri godine. Sposobnosti, stav i iskustva mladih ljudi potpuno se zanemaruju - ističe Omazić. Iznimno važnim smatra inovativnost i kreativnost studenata, i upravo te osobine u njih nastoji potaknuti različitim projektima.

Mijenjanje studija

Najaktualniji je projekt konceptualnog automobila budućnosti na kojemu, pod budnim Omazićevim okom, za japansku Toyotu radi deveteročlani tim studenata ekonomije i strojarstva. I dok mladi kreativci smišljaju kako će svoju ideju ovaj mjesec što bolje predstaviti u Japanu, Omazić najavljuje (u znak potpore studentima): - Prodat ću svoj Volvo i kupiti Toyotu.

Posao sveučilišnog nastavnika za njega je najplemenitije zvanje na svijetu, a uspjeh svakog studenta i njegov je uspjeh.

Kada je krenuo na studij, prvo je upisao telematiku u Grazu. No, počeo je rat, vratio se u Zagreb i prebacio na strojarstvo. Odustao je na apsolventskoj godini i okrenuo se prvoj ljubavi - ekonomiji. Nikad nije zažalio. Štoviše, tijekom karijere još je šestero svojih studenata nagovorio da upišu druge studije, od glume do PMF-a.

- Svih šestero danas su sretni u onome što rade. Čovjek je najproduktivniji ako voli svoj posao - smatra Omazić.

Da se prebacio na ekonomiju, roditeljima nije imao hrabrosti priznati godinu dana. Na prijemni je izašao iz čiste zafrkancije i - briljirao.

Diplomirao je sa 28 godina kao jedan od pet najboljih studenata generacije. Odmah je dobio ponudu za posao iz nekoliko banaka. No, odlučio je ostati na fakultetu.

Odbio posao u Americi

- Kad sam bio na doktorskom studiju u Americi, nudili su mi posao i nekoliko puta veću mjesečnu plaću od ove koju tu zaradim u godini dana. No, kad sam pomislio da bih do prvog kafića morao putovati 25 kilometara, rekao sam: ‘Ne, hvala’.

Omaziću još stižu ponude za posao sa svih strana, ima prijatelje posvuda po svijetu (na njegovo vjenčanje došli su uzvanici iz čak 11 zemalja). Radi na projektima za IBM, čiji je i ambasador, Svjetsku banku, UN, Novartis... Govori tri strana jezika, mnogo čita, mentor je studentima okupljenima u udruzi eSTUDENT, prevodi na TED-u i zaljubljenik je u skandinavsku jazz glazbu i suvremenu umjetnost do te mjere da je s prijateljima osnovao Galeriju suvremene umjetnosti BOP.

Jednom od ključnih vještina smatra onu umrežavanja. - Svojim studentima stalno govorim da će gotovo svi poslovi koje budu obavljali u budućnosti, doći kroz njihovu mrežu kontakata - objašnjava Omazić koji razmišlja i o aktivnom uključivanju u politiku.

- Nezadovoljan sam stanjem u zemlji. Nitko od nas više ne može bježati od individualne odgovornosti. Hrvatska bi, uz malo truda, u relativno kratkom roku mogla biti Kalifornija Europe - zaključuje Omazić. I.

Na fakultetu se zaljubio u sestru Gordana Kožulja

Kada je odlučio upisati doktorski studij i zaposlio se kao asistent bivšeg dekana prof. dr. Pere Sikavice na Ekonomskom fakultetu, nije znao da je donio svoju sudbonosnu odluku.

Naime, na doktorskom se studiju zaljubio u Martinu, sestru proslavljenog plivača Gordana Kožulja. Danas imaju dvoje prekrasne djece koja su Omaziću centar svijeta.

Obitelj, posao i prijatelji za njega su, kako ističe, tri jednako važne karike. Kad jedna od njih ne bi funkcionirala kako treba, kaže, to više ne bi bio on.

'Karl Lagerfeld veoma cijeni rad moje Ivane'

Životna priča dr. Mislava Ante Omazića vrlo je zanimljiva. Njegov je otac bio jedan od najmlađih direktora u Ini, a mama direktorica u Ljubljanskoj banci (u doba bivše Jugoslavije bila je jedina žena u Europi dobitnica prestižnog certifikata britanskoga Midland Banka). Djeci su osigurali vrhunsko obrazovanje - obje Omazićeve sestre, Ivana i Marijana, studirale su u Milanu.

- Moj pokojni otac uvijek je govorio da se sreća ne mjeri onim što posjeduješ, nego da je sreća kad si svako jutro zadovoljan onim što vidiš u ogledalu - otkriva Omazić koji je od roditelja naslijedio i ljubav prema ekonomiji.

- Mnogi su mislili da su moji roditelji puni para jer im djeca studiraju u Italiji, ali to je bilo daleko od istine. Sjećam se dana kada doslovce nismo imali za kruh. Otac je vozio deset godina star auto i stalno govorio da su njegove kćeri njegov Mercedes - prisjeća se prof. Omazić.

O svojoj obitelji priča s mnogo topline. Ne prođe dan da se ne čuje s majkom i sestrama na čiji je uspjeh iznimno ponosan. Marijana je uspješna poslovna žena i majka četvero djece. Ivana trenutačno živi u Italiji, a nakon odlaska iz modne kuće Celine planira niz projekata. Nedavno je sa suprugom pokrenula portal za društvene kontakte.

- To što je Ivana kao žena napravila s 32 godine u modnom svijetu jednostavno je nevjerojatno. Bio sam s njom u Parizu kad je našem stolu prišao veliki Karl Lagerfeld i rekao: ‘Došao sam pozdraviti najveću zvijezdu Pariza’ - ističe Omazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:07