ŠEF HKLD-a

Dr. Rok Čivljak: ‘HBK neću kritizirati, a HUBOL je koristio neprimjeren rječnik. Moj stav o cijepljenju je jasan‘

‘Ne volim takav način komunikacije, nije u redu da se doktori takvim riječima izjašnjavaju o biskupima‘

Rok Čivljak

 Darko Tomaš/Cropix

- Ne bih komentirao stav Hrvatske biskupske konferencije. Morate me razumjeti, ne mogu ja biti kritičar vrha Katoličke crkve. Svatko odgovara za svoje izjave i stavove. Svatko može pročitati moje stavove o cijepljenju, kao i njihove. I svakom pametnom bit će jasno u kojim stvarima se slažemo, a o kojima mislimo različito. Medicina je medicina, a dušobrižništvo je dušobrižništvo.

Što se cijepljena tiče moj stav je jasan, o potrebi cijepljenja već sam puno puta javno govorio - rekao je za Jutarnji list liječnik Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike "Dr. Fran Mihaljević" i predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD). Kaže kako o stavu HBK ne može govoriti u ime udruge prije nego što o tome raspravi Upravni odbor.

Iako kao liječnik, kaže, razumije poziciju kolega iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika, smatra da su u svojoj kritici stava HBK oko cijepljenja koristili neprimjeren rječnik. Podsjetimo, HUBOL je biskupima poručio da je cijepljenje najučinkovitija zaštita, da je to jedina znanstvena istina koju treba jasno izreći, a da sve "ostale riječi izgovorene o cijepljenju predstavljaju neznanje i mlaki, bljutavi, proračunati kukavičluk".

- Ne volim takav način komunikacije, nije u redu da se doktori takvim riječima izjašnjavaju o biskupima, kao što nije u redu da biskupi komentiraju doktorske poslove. U tom dijelu ne podržavam ni jedne ni druge. Kao liječnik razumijem kolege, jer ovog je časa medicinska struka u Hrvatskoj ugrožena.

Nalazimo se u javnozdravstvenoj krizi u kojoj imamo sve manje ljudi koji će se s njom boriti, a sve više protivnika i onih koji nam odmažu. A ja ne vjerujem da se sustav može održavati još 18 mjeseci - kaže Čivljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:55