‘ZAŠTITIMO KUNU‘

DP nije zadovoljan referendumskom inicijativom: ‘Dolazi zima, mrak pada u 16h... Trebalo je to raditi u svibnju‘

Suverenist Marko Milanović Litre kaže kako je zadovoljan odazivom građana, te da prikupljanje potpisa ide u dobrom smjeru​
 U mreži prvog/HRT

U nedjelju je počelo prikupljanje potpisa za referendum o uvođenju eura. Predsjednik organizacijskog odbora referendumske inicijative "Zaštitimo hrvatsku kunu" suverenist Marko Milanović Litre kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako je zadovoljan odazivom građana, te da prikupljanje potpisa ide u dobrom smjeru. Dodao je kako je pitanje referenduma postavljeno tako da nije isključivo protiv eura, već je za veću demokratičnost u Republici Hrvatskoj, odnosno da se hrvatskom narodu vrati moć odlučivanja oko ključnih tema u Republici Hrvatskoj.

- Za sada smo zadovoljni, neću još uvijek izlaziti s brojkama, čekamo izvještaje s terena, ali povratne informacije s terena govore da se jako puno mladih potpisalo i ljudi samo pristupaju inicijativi, naglasio je.

Inicijativu financiraju isključivo Hrvatski suverenisti, a odlučili su se na inicijativu, jer smatraju kako je uvođenje eura u Republiku Hrvatsku jedno od važnijih pitanja za budućnost Republike Hrvatske i njezinih građana.

Referendum 2012.

Marko Pavić iz HDZ-a kazao je kako vladajući cijene svaku inicijativu kao oblik demokracije, ali referendum po ovom pitanju Hrvatska je već imala i to 2012.

- Građani su zajedno s glasanjem za ulazak u Europsku uniju isto tako su izglasali i ulazak Hrvatske u eurozonu. Treba istaknuti da iskustvo zadnjih sedam zemalja članica je pokazao da je tim zemljama standard porastao. Oni nisu imali zaseban referendum, poručio je Pavić.

Istaknuo je kao preko 61 posto hrvatskih građana prema Eurobarometru iz srpnja ove godine podržava ulazak Hrvatske u eurozonu.

Pavić je naglasio kako će Hrvatska imati velike benefite od ulaska u eurozonu, prvenstveno niže kamate i bolji standard građana.

Kasno za inicijativu

Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta rekao je kako smo trebali zaštiti kunu još 1994. godine, ali za ovu referendumsku inicijativu smatra da je malo kasno.

Dodao je kako su Hrvatski suverenisti za prikupljanje potpisa izabrali loš "tajming".

- Dolazi zimsko vrijeme, mrak pada u 16 sati, traje pandemija COVID-a. To je trebalo raditi u svibnju, poručio je za HRT.

Milanović Litre poručio je kako su Hrvati blagonakloni glede eura, ali nisu za njegovo uvođenje, samo 23 posto građana su za što skorije uvođenje eura. Svi ostalu su za odgodu. Istaknuo je kako i manji broj građana ima štednju u eurima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:18