SKANDAL U BRODU

Doznali smo moguće sankcije profesorici zbog ustaštva: ‘I to je isto odgoj, i velikih i malih‘

U Ministarstvu očekuju reakciju Državnog odvjetništva i policije zbog majica, dizanja ruku i popratne poruke "Za norijadu spremni"
 /Sbplus

U tjednu pred nama bit će poznata sankcija profesorici hrvatskog jezika i razrednici maturanata Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu, nakon što je na svojem privatnom profilu na Facebooku objavila zajedničku fotografiju s učenicima u pozama i odorama koje koketiraju s ustaštvom.

Sliku učenika i profesorice odjevene u crne majice, maskirne hlače s beretkama na glavama i popratnom porukom "Za norijadu spremni", pa još podignutim desnicama u zrak (dio učenika, jer neki su se zadovoljili podizanjem kifle), osudio je ravnatelj škole, kao i ministar obrazovanja Radovan Fuchs. U ministarstvu očekuju reakciju Državnog odvjetništva i policije, koja je nakon potvrde ravnatelja škole već obavila uvid.

Ugled škole

Prema svemu sudeći, epilog priče mogao bi biti opomena pred otkaz profesorici Nives Romanjek, kao i mogućnost gubitka razredništva u idućoj školskoj godini.

- Ne mogu prejudicirati jer očekujem mišljenje pravnika, no osobno smatram da bi primjerena sankcija bila opomena pred otkaz. Najveća odgovornost jest njezina i ovim je narušila ugled škole. Mi smo odgojna ustanova i moramo usmjeravati djecu. Postoji mogućnost da će kolegica izgubiti status razrednice. I to je isto odgoj, i velikih i malih - rekao nam je Luka Mladinović, ravnatelj škole.

Uniformiranje za norijadu nije novost u toj školi. Jedne godine učenici su bili zaštitari, a druge su se, pak, odjenuli u uniforme hrvatske vojske. Na opasku da potonje aludira na rat, a škole se diče službenim napisima o ustanovama bez nasilja, Mladinović odgovara kako o preodijevanju u učenika u hrvatske vojne odore ne vidi ništa sporno.

Etički kodeksi

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Hrvatske, upozorava da ovakvi incidenti nisu regulirani jasnim propisom.

- Nigdje, nijednim aktom, nije precizno propisano kako postupati u ovakvim slučajevima i to je greška. Mislim da se moglo prevenirati. Osobno kao ravnateljica to činim, a znam da to rade i drugi ravnatelji. Izgled i napis na majici za norijadu tražim na odobrenje jer dan maturanata nije privatni događaj, nego svojim majicama maturanti predstavljaju školu - kaže Hitrec. Za razliku od kolege iz Slavonskog Broda, ona smatra da nipošto nije primjereno nošenje bilo kakve vojne uniforme u školi, a ujedno apelira na donošenje akata prije svega vezanih uz objavu fotografija iz škola na privatnim društvenim mrežama.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja već neko vrijeme postoji inicijativa da se ponašanje odgojno-obrazovnih djelatnika izvan škole pokuša na neki način regulirati, primjerice ujednačenim etičkim kodeksima, bilo na razini škole ili šire.

- U tijeku je izrada novog Zakona o odgoju i obrazovanju te se razmatra rješenje kojim bi se svakoj odgojno-obrazovnoj ustanovi dalo uporište ili obveza za donošenje takvog dokumenta - kažu u Ministarstvu.

Nezavisni sindikat stoji uz profesoricu

Nives Romanjek članica je Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, iz kojeg najavljuju da će kolegici pružiti pravnu zaštitu. - Težina događaja nije dovoljna za otkaz. Treba upozoriti, ali ne i razapinjati.

Kolegica je propustila upozoriti učenike da sve što asocira na tamne strane prošlosti nije poželjno. U ovom slučaju možda je primjerena opomena - smatra Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:13