HAVARIJA NA BALTIKU

Doznajemo zašto će naš pomorac, iako je bio pijan u trenutku nesreće, uskoro izaći iz pritvora

Hrvat, prvi časnik palube, u trenutku nesreće, oko tri sata u noći, nije mogao biti na komandnom mostu
 AFP

Hrvatski pomorac, star 56 godina, koji je plovio na britanskom brodu "Scot Carrier" bit će, vrlo vjerojatno vrlo brzo pušten iz pritvora u Švedskoj, gdje je dospjeo zbog pomorske nesreće na Baltiku, koja se dogodila prije dva dana, a u kojoj je poginuo jedan član posade danske barže "Karin Hoj", dok je drugi nestao, piše Slobodna Dalmacija.

Kako smo već pisali, do sudara "Scot Carriera" i barže "Karin Hoj", došlo je po maglovitom vremenu na Baltiku, a uzroci nesreće se još istražuju.

Svakako, u cijeloj ovoj tužnoj priči najinteresantnije je to što su u pritvoru zatvora u Švedskoj završili 30-godišnji britanski pomorac, koji je u trenutku pomorske nesreće bio na komandom mostu "Scot Carriera" i 56-godišnji hrvatski pomorac koji nije bio na komandom mostu.

Razlog zbog čega su oni završili u pritvoru je "kapljica više", odnosno i kod jednog i kod drugog je pronađena alkotestom nedozvoljena količina alkohola ili opijata u krvi.

Razlika je u svemu što je Hrvat, koji je prema izvještajima iz Švedske popio "koju viška", prvi časnik palube i koji u trenutku nesreće, oko tri sata u noći nije mogao biti na komandnom mostu, budući tada nije ni "gvardija", "pomorska straža" za prvog časnika palube.

"Chef" palube u gvardiju, na komandni most dolazi dva puta unutar 24 sata, odnosno u 4 sata ujutro i na njemu stoji do 8 sati, odnosno od 16 do 20 sati.

Ukoliko Hrvat nije bio na komandnom mostu, a prema svemu sudeći nije, to znači da nije odgovoran za nesreću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:03