DRAMA NA BRAČU

Doznajemo detalje o sportskom avionu koji se srušio: Svi su preživjeli i prevezeni su u Split

Na terenu su bračke ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i policajaca

Prizor s otoka Brača i ilustracija aviona Cessna

 Bozidar Vukicevic/Cropix/Profimedia/Cropix

Sportski zrakoplov marke Cessna jutros je pao na južnoj strani otoka Braču, istočno od poteza od uvale Vela Farska prema Pustinji Blaca, javlja Slobodna Dalmacija.

Na terenu su bračke ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i policajaca koji su nakon potrage i uz pomoć dronova utvrdili točnu lokaciju pada aviona i mjesto stradavanja posade. U tijeku je akcija spašavanja.

Prema neslužbenim informacijama, preživjelo je sve troje putnika koji su sami i zatražili pomoć, i to šaljući poruke nakon što su izgubili kontrolu nad zrakoplovom.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, dvije osobe su teško ozlijeđene, a jedna lakše. Helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u kojem se nalazi i dežurna ekipa HGSS-ovih letača spašavatelja, upravo ih prevoze prema Kliničkom bolničkom centru u Splitu.

Slobodna neslužbeno doznaje da je letjelica registrirana u Mađarskoj, a u njoj su jutros bili pilot i dva putnika koji su imali zakazan panoramski let i uzletjeli su s piste Zračne luke Brač. Prvi problemi registrirani su u 9.22 sati, a letjelica je locirana u 10.17 sati na području Pustinje Blaca.

Kako Slobodna doznaje iz Područnog ureda Civilne zaštite Split, dojava o padu zrakoplova stigla je u 9.36 sati od kontrole leta. Pilot se javio u 9.44 sata i rekao da su svi živi, no da trebaju pomoć.

Prema riječima iskusnih pilota koje su kontaktirali, ključni trenutak za preživljavanje mogao bi biti odluka da se zrakoplov prinudno spusti na brački kamenjar, a ne u more u Hvarskom kanalu, jer bi upravo udar aviona u površinu mora i posljedično potonuće bio koban.

Civilna zaštita izdala je priopćenje za javnost:

- U zrakoplovu se nalaze tri osobe – pilot i dva putnika. Obaviještene su sve nadležne službe, a na mjesto događaja upućeni su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite uključujući pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Svi putnici su preživjeli i prema procjeni vatrogasaca, koji su prvi došli na mjesto događaja, nisu u životnoj opasnosti.

Prema riječima iskusnih pilota koje smo kontaktirali, ključni trenutak za preživljavanje mogao bi biti odluka da se zrakoplov prinudno spusti na brački kamenjar, a ne u more u Hvarskom kanalu, jer bi upravo udar aviona u površinu mora i posljedično potonuće bio koban.

Oglasili se gradonačelnica Supetra i Civilna zaštita

Na Facebooku se oglasila i gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je objavila detalje o nesreći.

- Jutros sam se našla u vatrogasnom domu DVD-a Supetra oko operativnih dogovora kada je bila dojava o padu aviona s tri putnika. Naši vatrogasci, hitna i policija su odmah izašli na teren po dojavi. Navodno se radi o sportski zrakoplov marke Cessna koji je nešto prije 10:00 sati pao kod Pustinje Blaca na južnoj strani otoka Brača.

Zadnje informacije govore da je avion pronađen kao i sva tri putnika te upravo je u tijeku njihovo spašavanje, kao i osiguravanje područja od mogućeg požara.

Pohvaljujem sve naše hitne službe na brzoj intervenciji te se nadam sretnom ishodu cijele ove situacije", napisala je gradonačelnica Supetra Ivana Marković na Facebooku.

O nesreći se ranije oglasila i Civilna zaštita.

- Operativni centar civilne zaštite zaprimio je danas, 28. lipnja u 9:36 sati od Hrvatske kontrole zračne plovidbe dojavu o padu zrakoplova tipa Cessna 172 na području Pustinje Blaca na otoku Braču U zrakoplovu se nalaze tri osobe – pilot i dva putnika.

Obaviještene su sve nadležne službe, a na mjesto događaja upućeni su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite uključujući pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Svi putnici su preživjeli i prema procjeni vatrogasaca, koji su prvi došli na mjesto događaja, nisu u životnoj opasnosti. Akcijom spašavanja koordinira pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split, izvijestili su iz Civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:21