NA 10 GODINA OSUĐEN MILANKOVIĆ

DOSUĐENA ODŠTETA Država Peri Dragojeviću iz Sunje mora platiti 60.000 kuna jer je 1991. nezakonito uhićen i premlaćivan

Za taj ratni zločin je 2013. na 10 godina zatvora osuđen Vladimir Milanković, ratni dozapovjednik policijskih snaga na sisačkom području.
 Vlado Kos / CROPIX

SISAK – Prema presudi Općinskog suda u Sisku, Republika Hrvatska morat će isplatiti 60.000 kuna Peri Dragojeviću iz Sunje na ime naknade štete zbog povrede prava osobnosti. Kako piše u obrazloženju, Dragojević je u kolovozu 1991. bio nezakonito uhićen i premlaćivan na nekoliko lokacija u Sisku, među kojima i Jodnom lječilištu gdje su tada bili smješteni Vukovi, pripadnici pričuvne postrojbe PU Sisak.

Za taj ratni zločin je 2013., temeljem zapovjedne odgovornosti, na 10 godina zatvora osuđen Vladimir Milanković, ratni dozapovjednik policijskih snaga na sisačkom području.

Riječ je o tek jednoj u nizu do sada dosuđenih odšteta koje država mora isplatiti temeljem presude Osječkog suda protiv Milankovića, a kojom je obuhvaćeno ubojstvo 25 civila i ratnih zarobljenika 1991. i 1992. U Sisku te mučenje i zlostavljanje 30-ak drugih.

Za isto djelo optužen je po zapovjednoj odgovornosti i nekadašnji sisačko-moslavački župan, ratni zapovjednik policijskih snaga Đuro Brodarac, koji je prije suđenja umro u osječkom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:15