DANAS RAVNODNEVNICA

Došlo ranije zbog prijestupne godine: I Google prigodnim logom pozdravio PRVI DAN PROLJEĆA!

Danas 20. ožujka u točno 06:14 minuta započelo je proljeće, dan ranije s obzirom da je 2012. godina prijestupna
Varazdin, 220112.Iako jaglac cvjeta u rano proljece ove ga je zime zbunilo neuobicajno toplo vrijeme. Kako najavljuju meteorolozi zima nam ipak dolazi sredinom iduceg tjedna, pa ce i jaglac u svoj zimski san.Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Iako smo kalendarski navikli da prvi dan proljeća obilježavamo 21. ožujka, ove godine nam proljeće stiže dan ranije. Danas, 20. ožujka, u točno 06:14 minuta započelo je proljeće, dan ranije s obzirom da je 2012. prijestupna godina.

Današnji dan naziva se i proljetnom ravnodnevnicom jer dan i noć podjednako traju 12 sati. No, proljeće nije došlo samo kalendarski. Proteklih dana diljem Hrvatske mogli smo uživati u toplom i suhom vremenu koje će se prema riječima meteorologa Zorana Vakule i Marka Vučetića nastaviti i u narednim danima, prenosi HRT .

Dugoročna prognoza za narednih 6 mjeseci kaže da će nas očekuje period ekstremno sušnog vremena te da će oborine biti oko prosječnih vrijednosti, čak i manje od njih. Nešto više kiše očekuje nas početkom travnja. Zbog sušnog perioda povećana je i opasnost od požara. Prema dosadašnjim prognozama ovogodišnje proljeće i ljeto biti će toplije i sušnije nego prethodno .

Danas će u zagrebačkom parku Maksimir u sklopu događaja pod nazivom "Upoznavanje proljetnica Hrvatske i Maksimira“ biti organizirane edukativne ture upoznavanja proljetnica pod stručnim vodstvom botaničara, prenosi HRT . Za veći dio Hrvatske danas je prognozirano lijepo i sunčano vrijeme, s tek mjestimičnim kratkotrajnom kišom na području srednjeg Jadrana, Like i Zagore.

Prvi dan proljeća pozdravila je i najveća svjetska internet tražilica Google prigodnim logom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:59