NITKO NIŠTA NE ZNA

DOSAD JE OD COVIDA-19 UMRLO 12 ŠTIĆENIKA SPLITSKOG DOMA, A NA KLJUČNO PITANJE ODGOVORA NEMA Tko će donijeti odluku ima li odgovornih za prodor virusa?

 Tom Dubravec / CROPIX

I dalje se broje mrtvi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pa sada ta brojka staje na ukupno 18 preminulih, do čega je 12 umrlih iz Doma za starije i nemoćne Split, smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici. I premda će svi redom kazati kako se radi o starijoj populaciji, s nizom kroničnih bolesti, u njihovoj smrtovnici pisat će – zaraženi Covidom-19.

I time opet postaviti pitanje jesmo li mogli spriječiti proboj koronavirusa u staračke domove, koji je dokazano najkobniji, najsmrtonosniji za te korisnike. Štićenike koje smo svi odreda trebali zaštititi, no nismo uspjeli ni ovaj put, jer kod nas baš struka i nije na cijeni. Više stranačka iskaznica, političko kadroviranje na važne funkcije, pa sada opet ne znamo je li se moglo napraviti više, postaviti bolji sustav, osigurati dovoljno zaštitne opreme za djelatnike koji skrbe o nepokretnim, bolesnim starcima, kojima njega treba 24 sata dnevno.

I sve smo trebali to doznati nakon 18 dana, od prodora virusa u Dom u Vukovarskoj ulici, 7. travnja, kada je ravnatelj ustanove Ivan Škaričić javnost upoznao kako je desetak štićenika rizične skupine više dana imalo povišenu temperaturu. Pa je Ministarstvo zdravstva provelo svoj inspekcijski nalaz, koji je obuhvaćao djelatnike Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i domsku liječnicu Belitu Šurjak koja se brinula za korisnike. I utvrđeno je kako nitko od njih nije odgovoran zbog prodora virusa.

Sad čekamo i drugo izvješće Ministarstva demografije koje će utvrditi je li zakašnjela reakcija bila od strane djelatnika doma ili ravnatelja, no već svi znaju kako ni u ovom slučaju nitko nije kriv.

Što dalje upitali smo odgovorne u Splitsko-dalmatinskoj županiji, osnivača i vlasnika Doma za starije i nemoćne Split, u čijoj su ingerenciji splitske jedinica, ta u Vukovarskoj ulici i druga na Zenti, kao i izdvojena otočna, ona u Starom Gradu na Hvaru.

- Mi jesmo osnivači, no podliježemo dvama ministarstvima i moramo sačekati jedinstvene inspekcijske nalaze. Ne zaboravite, upravo je župan Blaženko Boban tražio nalaze inspekcija. Na njegovu inicijativu zatraženo je očitovanje struke, neka oni kažu što se dogodilo, čija je što nadležnost i onda ćemo kao osnivač poduzeti određene mjere – pojašnjava nam proceduru Davor Pavić, pročelnik Kabineta župana i glasnogovornik regionalne uprave.

Dodaje kako je i ministar Vili Beroš najavio jedinstveno izvješće, pa će nakon toga i oni u županiji postupiti. No ističe kako borba s virusom nije laka, kako se osobno divi svim zdravstvenim djelatnicima, poglavito medicinskim sestrama i njegovateljicama koje u ovim teškim uvjetima bez pogovora skrbe o korisnicima.

A da nije laka borba s nevidljivim neprijateljem potvrda je i Doma za starije u Dicmu, gdje su svi testirani - premda nisu imali nikakve simptome - bili pozitivni na Covid 19.

Kako se paralelno s izvidima resornih ministarstava provode i ispitivanja od strane MUP-a te DORH-a, i županijski vijećnici žele znati što se događa u ustanovi koja je pod njihovim upravljanjem, pa je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Milija Baldić-Lukšić (Most) tražila sastanak poradi stanja u županijskim ustanovama, kao i daljeg postupanja spram odgovornih. Uz Mostovu vijećnicu, članovi ovog Odbora su još iz HDZ-a: Jadranka Brečić i Jadran Čizmić, te član HGS-a koalicijskog partnera dr. Ante Obad, kao i Nataša Delonga Poparić iz SDP-a, a sastancima naravno prisustvuje i županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Diana Luetić.

Tko će donijeti odluku ima li odgovornih za prodor virusa u Dom u Vukovarskoj, koji sada rezultira s 12 mrtvih i preko 70 zaraženih što korisnika što djelatnika, nitko ne zna.

Tko će snositi političku odgovornost, jer ne zaboravimo funkcija ravnatelja je politička pozicija, ni to se ne zna.

No valjda bi napokon netko na hrvatskoj političkoj sceni trebao shvatiti kako uz tu političku postoji i - moralna odgovornost...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 20:19