KOMORA BEZ MILOSTI

Doris Košta zaradila kaznu od 25.000 kuna zbog kritike tarifa

'Košta ima pravo na mišljenje, ali ne bez Komore'
 Jutarnji list

Hrvatska odvjetnička komora kaznila je odvjetnicu Doris Koštu novčanom kaznom od 25 tisuća kuna jer je prije nekoliko godina u radio emisiji izjavila kako smatra da bi država trebala određivati visine odvjetničkih tarifa te da su one često puno prevelike.

Nepravomoćnu presudu donijela je Nina Dević, predsjednica vijeća Disciplinskog suda Hrvatske odvjetničke komore. Obrazlažući odluku ona kaže kako „Košta ima pravo na svoje mišljenje, ali se za to mišljenje trebala izboriti u svojoj asocijaciji, odnosno u Komori“. Ovakvo tumačenje moglo bi se sažeti otprilike u: „Odvjetnici imaju pravo na mišljenje ako im ga Komora odobri“, jer je, kako dalje stoji u dokumentu predsjednice, „svaki odvjetnik dužan, na što se obvezao i u prisezi, zastupati i podržavati stavove koje su usvojili svi odvjetnici preko svoje Komore, a naročito kad se obraća javnosti i medijima“.

Podsjetimo, Doris Košta je, sudjelujući u emisiji Radio Splita 13. studenoga 2006., izjavila kako se ne slaže s kolegama koji smatraju da bi određivanje tarifa na nivou države zadiralo u autonomnost odvjetnika. U istoj emisiji kritizirala je pojedine kolege koji se hvale kako ne uzimaju stranke za manje od 10 tisuća eura.

HOK smatra da je takvim postupkom naštetila ugledu Komore i omalovažila rad drugih odvjetnika.

Zlatko Zeljko, predsjednik Udruge Juris Protecta, koji je zajedno s Koštom sudjelovao u spornoj emisiji, smatra da ovakva presuda priliči samo 'banana državama'. Istaknuo je da se u europskim zemljama tarife reguliraju zakonom, a ne samovoljnim aktima Komore

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:32