OGLASILI SE

DORH o izjavama predsjednika i premijera: ‘Glavna državna odvjetnica ne podliježe pritisku...‘

‘Čovjek je zvao državnu odvjetnicu, to je protuustavno ponašanje, to je za opoziv, to je za izgon iz političkog života‘, rekao je Milanović

Zlata Hrvoj Šipek

 Damjan Tadić/Cropix

Kao i dosad, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske neće komentirati izjave niti Predsjednika Republike Hrvatske ni predsjednika Vlade Republike Hrvatske, poručili su danas iz Državnog odvjetništva u priopćenju medijima.

"Uz naglasak na definiciju i položaj državnog odvjetništva prema Ustavu Republike Hrvatske i Zakonu o državnom odvjetništvu, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske u donošenju odluka ne podliježe pritisku izjava pojedinaca i medija već odluke donosi isključivo na temelju činjenica utvrđenih u zakonom propisanom postupku.

Odgovornost za izrečene izjave je na osobama koje ih govore i koje bi pritom trebale biti svjesne ustavne definicije i položaja državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.

U odnosu na postupanje u određenom predmetu, naglašavamo kako je sama podnositeljica kaznene prijave izvijestila javnost o podnošenju kaznene prijave protiv više osoba i o dopuni navedene prijave te o činjenici da nadležno državno odvjetništvo poduzima zakonom propisane radnje provjere navoda iz te kaznene prijave", objavili su iz DORH-a.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović ocijenio je u utorak kao protuustavni potez premijera Andreja Plenkovića koji je razgovarao s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek nakon što je Milanović DORH jučer upitao što radi oko pogodovanja ministra obrane Marija Banožića.

"Čovjek je zvao državnu odvjetnicu, to je protuustavno ponašanje, to je za opoziv, to je za izgon iz političkog života", rekao je Milanović u Šibeniku.

Milanović je jučer, između ostalog, ocijenio da Banožića treba "utamničiti", a premijer Andrej Plenković potom je zamolio DORH da ne sluša političko huškanje.

"Ne sjećam se da je bilo koji dužnosnik tako jasno i glasno prozivao DORH, a to kažem i Hrvoj Šipek s kojoj sam se čuo danas i rekao joj da je nedopustivo da se takvo nešto radi, to je sramota", izjavio je premijer.

Milanović je danas rekao kako ju je Plenković zvao da joj "kaže da ne dira njegovog čovjeka".

"Kako drugačije da protumačim njegovo ničim iznuđeno priznanje da je zvao, to nije prvi puta", dodao je.

Milanović također pretpostavlja da nakon što ju je Plenković nazvao, da je shvatio što je napravio te se prepao "da to ne izađe van na neki drugi način i to je brže-bolje podijelio s javnošću".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:54